De Nobelprijs voor de Vrede en de Olympische Spelen 2016: beide beslissingen weerspiegelen de positie van de VS op het economische wereldtoneel.

Begin deze maand werd in de Deense hoofdstad Kopenhagen de organisatie van de Olympische Spelen 2016 toegewezen aan Rio de Janeiro. Dat was enigszins verrassend, want de Amerikaanse president Barack Obama, afkomstig uit Chicago, leidde samen met first lady Michelle Obama de Amerikaanse delegatie die de organisatie naar de VS wou halen. Maar Chicago werd als eerste geschrapt en de president droop af met de staart tussen de benen.

De keuze voor Rio de Janeiro reflecteert de verschuiving die zich momenteel in de wereldeconomie voltrekt. De Amerikaanse economie sputtert en de staatsschuld neemt onrustwekkend toe. Ondertussen blijven de groeilanden economisch knap presteren. Brazilië behoort samen met Rusland, India en China tot de zogenaamde BRIC-landen, de economieën van de toekomst. Het valt op dat – na China vorig jaar – de organisatie van de Olympische Spelen voor de tweede keer op rij aan een BRIC-land werd toevertrouwd.

Ook de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan president Obama was onverwacht. Obama is nog geen jaar aan de macht en moet zijn beloftes voor een betere wereld nog helemaal waarmaken. Maar de keuze van het Nobelcomité illustreert ook dat de VS, ondanks de economische klappen die ze te verwerken krijgen, nog een sleutelrol te spelen hebben in de wereld. Toch zeker nog even.

Dat de economische macht in de wereld aan het verschuiven is, merk je ook aan de toenemende discussie over de rol van de dollar als reservemunt en dominante valuta in de wereldhandel. De bekende journalist Robert Fisk van de Britse krant The Independent schreef vorige week zelfs dat de Golfstaten, China, Rusland, Japan en Frankrijk aan het onderhandelen zijn om de dollar in 2018 voor de oliehandel te vervangen door een korfmunt. Die korfmunt zou bestaan uit de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro, goud en een nieuwe eenheidsmunt voor de Golfstaten. Als dat werkelijkheid wordt, betekent dat het einde van de VS als superieure wereldmacht.

Het bericht van Fisk werd snel ontkend. Maar wat niet te ontkennen valt, is dat de dominante positie van de VS steeds meer ter discussie wordt gesteld. Na de val van het communisme twintig jaar geleden leek Amerika onaantastbaar, nu steken de opkomende economieën het steeds duidelijker naar de kroon.

Van de Amerikaanse president wordt verwacht dat hij de rest van zijn ambtstermijn voor meer vrede zorgt, maar de spelen van de vrede zullen in 2016 toch in het beloofde land Brazilië plaatsvinden.

Postscriptum. In 2003 lanceerde toenmalig minister-president Bart Somers (Open VLD) het idee om de Olympische Spelen van 2016 in Vlaanderen te houden, zoals in 1920 in Antwerpen. Het was een totaal onrealistisch voorstel, want we zijn allang niet meer in staat om de organisatie van de Olympische Spelen economisch te dragen. Het waanidee stierf dan ook een stille dood. En voor een Nobelprijs voor de Vrede, in 1958 nog toegekend aan landgenoot en stichter van Vredeseilanden, pater Pire, komt er nu bij ons ook niemand onmiddellijk in aanmerking. We kunnen ons vandaag alleen maar optrekken aan de heiligverklaring van pater Damiaan (1840 – 1889).

Reageer op blogs.knack.be/economie

door Ewald Pironet

De opkomende economieën steken de VS steeds duidelijker naar de kroon.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content