Sport hoeft niet synoniem te zijn met zich afbeulen in een fitnesszaal of met competitie. Vooral oudere mensen hebben baat bij geregeld matig sporten. Zoals wandelen.

Wandelen is een matig fysieke activiteit en heeft als bewegingsvorm talrijke voordelen, omdat ze gemakkelijk kan worden ingepast in het dagelijkse leven. Bovendien kan het hele gezin eraan deelnemen. Het is een activiteit die fit maakt, het verstevigt de spieren (niet alleen de beenspieren: ook de bekken- en rugspieren worden aangesproken), bevordert de botgezondheid, helpt overgewicht tegen te gaan, stimuleert de bloedsomloop, verlaagt een te hoge bloeddruk, verlaagt de cholesterolspiegel in het bloed, gaat bloedvatenvernauwing tegen en ga zo maar door. Daarnaast haal je er ook psychologisch profijt uit: wandelen gaat stress tegen en zorgt voor afleiding, bevordert de creativiteit en vermeerdert het sociaal welbevinden. Het zou zelfs het libido ten goede komen.

Als je nog geen ervaren wandelaar bent, maar de stap wil wagen, kun je het best rustig beginnen en geleidelijk aan opbouwen. Wandel zo ontspannen mogelijk en zoek mooie en gevarieerde wandelroutes. Draag ‘ademende’ kleding, om de lichaamswarmte kwijt te geraken of te isoleren, die ook voldoende bescherming biedt tegen regen en wind. Maar zorg vooral dat je kleding heel comfortabel is.

Wat de schoenen betreft, ligt het wat moeilijker. Vele factoren spelen een rol bij het kiezen van de ‘juiste’ schoen. Een goede schoen beschermt de voet tegen vochtig weer, maar hij moet eveneens een goede luchtaan- en afvoer garanderen. Voorts is de ondergrond waarop je wandelt bepalend voor het type schoen dat je nodig hebt.

Stapschoenen worden onderverdeeld in zeven categorieën (A tot en met E met twee tussencategorieën) naargelang van de ondergrond van de wandeling. Hoe verder je in het alfabet gaat, hoe meer stevigheid de schoen verleent. Type A-schoenen zijn soepel en licht en volstaan bijvoorbeeld voor wandelingen door de Vlaamse velden. Type AB kun je dan weer beter kiezen als je vaak wandelt in ruwere bossen, type B voor moeilijkere wandelingen in de Ardennen…

De manier waarop je stapschoenen slijten, geeft een aanwijzing over de manier waarop je wandelt. Hiermee kan rekening worden gehouden bij de aankoop van een nieuw paar schoenen. En tot slot: schoenen kun je het best kopen na de middag. Onze voeten zijn namelijk helemaal ontzwollen na een nachtje slapen. Als je ’s ochtends schoenen koopt, loop je het risico dat je een maatje te klein naar huis meeneemt.

Veel problemen die tijdens het wandelen kunnen optreden, kunnen worden verholpen door het dragen van de juiste schoenen en aangepaste sokken, die transpiratievocht opnemen en dikker zijn op de plaatsen waar veel wrijving optreedt (bijvoorbeeld aan de hiel). Zorg je bovendien voor een goede voethygiëne (regelmatig nagels knippen, overmatig eelt laten verwijderen en preventief beschermen van de plaatsen die steeds weer huidproblemen opleveren), dan ben je al een heel eind op weg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content