‘Walen zijn meer op het verleden gericht’

Han Renard

Een enquête van Knack lijkt de kloof tussen Vlamingen en Franstaligen te bevestigen. Maar televisiejournalist Christophe Deborsu gelooft niet dat het land aan het uiteenvallen is.

Knack en zusterblad Le Vif/L’Express hielden een enquête onder de Belgische bevolking met de vraag: wie inspireert u het meest? Deelnemers kregen namenlijsten uit de politiek, cultuur, samenleving, sport en economie voorgelegd. Behalve over Stromae valt er in beide landsdelen nauwelijks eensgezindheid te bespeuren.

Wijst dat niet op een fundamentele breuk in ons land? Wie is bijvoorbeeld Gabriel Ringlet, volgens Walen de meest inspirerende figuur in de categorie samenleving?

CHRISTOPHE DEBORSU: Dat is een katholieke priester en theoloog die nog rector is geweest van de UCL. Hij heeft één boek in het Nederlands laten vertalen en daar absoluut geen succes mee gehad. Er spreekt trouwens wel enig conservatisme uit de Franstalige voorkeuren. Kijk naar de categorie sport. Alleen aan Franstalige kant staat Eddy Merckx in de top vijf. De Walen zijn sowieso meer op het verleden gericht. Een zanger met een lange staat van dienst die al jaren geen hit meer heeft gescoord, zal in Franstalig België nog altijd zalen doen vollopen, terwijl in Vlaanderen niemand meer komt opdagen.

Vincent Kompany staat dan weer alleen bij de Vlamingen in de top vijf. Wordt hij door de Franstaligen als een Vlaming beschouwd?

DEBORSU: Dat denk ik niet, want van Vincent Kompany weet haast niemand in Franstalig België dat hij perfect Nederlands spreekt. Wij horen hem nooit in het Nederlands praten. Voor zijn afwezigheid aan Franstalige kant heb ik niet echt een verklaring. Ik denk dat het louter toeval is. Maar Marieke Vervoort is wel volslagen onbekend in Franstalig België. Ik wilde ooit iets met haar doen in C’est pas tous les jours dimanche, mijn debatprogramma op RTL. Niemand van de journalisten die met mij werkten – en dat zijn toch geen slecht geïnformeerde mensen – had ooit van haar gehoord. Dat vind ik raar.

Wordt het erger: drijven de gemeenschappen in dit land steeds verder uit elkaar?

DEBORSU: Dat denk ik niet. Ik geloof ook dat er meer overlappingen zouden zijn bij een top tien in plaats van een top vijf. Bovendien vormen mensen zoals cartoonist Pierre Kroll, die ook een column in De Standaard heeft, wel degelijk een brug tussen Vlamingen en Franstaligen.

U bent ook zo’n brugfiguur. Doet u extra uw best om Vlamingen naar de studio te halen?

DEBORSU: Ja, wij maken heel bewust ruimte voor Vlamingen. Een van onze regelmatig terugkerende columnisten is Jan Segers van Het Laatste Nieuws en tijdens de stakingen hebben we de stem van Vlaanderen heel vaak laten horen. Daar is bij het publiek ook veel interesse voor. Als de kijkcijfers zouden tegenvallen, deden we dat uiteraard niet – we zijn geen liefdadigheidsinstelling.

RTL heeft elke zaterdagavond in het journaal van 19 uur een druk bekeken item over de actualiteit van de voor- bije week in Vlaanderen. In Vlaamse actualiteitenprogramma’s duiken ook steeds vaker Franstalige journalisten op, vooral de jongere generatie die goed Nederlands spreekt. Ik ben dus niet zo pessimistisch gestemd. Het valt nog wel mee met de verwijdering van de geesten.

Han Renard

‘In Wallonië weet niemand dat Vincent Kompany perfect Nederlands spreekt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content