Waarom Belgen minder gul zijn

Beïnvloedt de crisis de giften van de Belgen? De cijfers zijn niet eenduidig. Dat Syrië 12-12 amper geld in het laatje krijgt, heeft meer te maken met de aard van het conflict dan met de economische recessie, meent woordvoerder Erik Todts.

Het Belgisch Consortium 12-12 haalt voor de Syrië-actie (voorlopig 2,4 miljoen) beduidend minder geld binnen dan de voorbije jaren voor Pakistan (6 miljoen), Haïti (25 miljoen) en de tsunami in Zuidoost-Azië (55 miljoen). Woordvoerder Erik Todts wijt het niet aan de crisis. ‘Als er vandaag weer een aardbeving zou zijn in Haïti, zouden we evenveel binnenhalen als in 2010. Mensen reageren emotioneel en impulsief. De crisis speelt geen rol, wel de aard van de ramp. Als het noodlot toeslaat, en er dus niemand verantwoordelijk is, spreekt dat de mensen meer aan dan wanneer er wel verantwoordelijken aangeduid kunnen worden. Syrië is ook een conflict zonder perspectief. De mensen weten niet wat hun giften zullen opleveren.’ Kan het een rol spelen dat het in Syrië over moslims gaat die elkaar vermoorden? Todts zucht diep. ‘Ik hóóp dat dat niet het geval is. Solidariteit mag geen kleur of religie kennen. Nu, er zijn bij het lanceren van deze campagne wel wat reacties geweest van de klassieke extreme minderheid tegen dit soort acties.’

Over een conflictoplossing wil Todts zich niet uitspreken. ‘Wij moeten zo onpartijdig mogelijk blijven. Onze stelling luidt: wij lossen geen conflicten op, maar we redden mensenlevens. Ondertussen blijkt dat Syrië een van de grootste humanitaire crisissen van de laatste decennia is. We hadden dus geen ongelijk om deze actie op te zetten.’

De Volkskrant berichtte onlangs dat de crisis de grote goede doelen in Nederland wel in haar greep heeft. Na jaren waarin dit soort acties steeds meer opleverde, was de opbrengst uit fondsenwerving in 2012 licht gedaald. Onze noorderburen schrijven dat toe aan de economische recessie. In België is de situatie niet eenduidig, zo blijkt na een kleine rondvraag. Unicef België en Damiaanactie zien een daling van hun inkomsten, maar wijten dat aan de sterke jaargangen van 2011 (actie Hoorn van Afrika) en 2010 (heiligverklaring Pater Damiaan). Bij Broederlijk Delen ging het ook minder in 2012, maar weet nu al dat 2013 beter wordt: ze zamelden al 200.000 euro meer in dan vorig jaar. De inkomsten van 11.11.11 en de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) gaan wel in stijgende lijn. Deze laatste organiseert alleen in de oneven jaartallen een grote benefietshow.

Paul Cobbaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content