Waardig sterven met palliatieve thuiszorg goedkoper dan zonder

© GettyImages
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Met palliatieve thuiszorg kosten de laatste twee weken van een leven iets meer dan 3000 euro. Zonder is dat bijna 4700 euro.

De ploeg rond medisch socioloog Luc Deliens (VUB) focust sterk op palliatieve zorgverlening. In British Medical Journal Open rekent ze uit dat mensen die bij hun levenseinde een beroep kunnen doen op palliatieve thuiszorg, de helft minder kans hebben om alsnog in een ziekenhuis te sterven.

Daaraan is ook een maatschappelijk voordeel verbonden. Zonder palliatieve thuiszorg kosten de laatste twee weken van een leven gemiddeld bijna 4700 euro. Met palliatieve thuiszorg is dat iets meer dan 3000 euro – een significant verschil. De onderzoekers hebben wel alleen de maatschappelijke kosten berekend, en niet de kosten voor de patiënten en hun familie. In ons land zijn er verschillende initiatieven die palliatieve thuiszorg aanbieden.

In een andere publicatie gaan Deliens en co. in op de rol van vrijwilligers bij palliatieve thuiszorg. Ze zijn belangrijk omdat ze tijd investeren in het contact met een patiënt. Dikwijls zijn ze het ‘meest bereikbare gezicht van de zorg’. Ze kunnen ook een nuttige schakel zijn tussen patiënten, hun familie en de zorgverleners. Natuurlijk moet er wel een goede match zijn tussen patiënt en vrijwilliger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content