‘VS weten precies wat er met MH17 is gebeurd’

In een vernuftig schaakspel moet het de wereldgemeenschap lukken de Russische president Vladimir Poetin in zijn hemd te zetten voor zijn eigen volk.

Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar politieke wetenschappen en terrorisme-expert Robert Pape. ‘De EU-leiders gaan ervan uit dat Poetin schuldig is. Dat hij mede verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Maar ook al wijst alles op Russische betrokkenheid, het staat nog niet officieel vast. Door nu al sancties op te leggen, kan Poetin zich in eigen land een slachtofferrol aanmeten door simpelweg de beschuldigingen te weerleggen bij gebrek aan concreet, tastbaar bewijs. Hij kan makkelijk stellen dat hij onterecht kop van jut is, dat werkt alleen maar in zijn voordeel.’

Concrete bewijzen

Pape beveelt een scenario aan waarbij de bewijslast tegen Poetin zich opstapelt. ‘Zodat zijn eigen bevolking ervan overtuigd raakt dat hij te ver is gegaan. Dat Amerikaanse inlichtingendiensten eerder stelden dat Rusland niet de trekker overhaalde maar alleen indirect betrokken is, doet daar niets aan af. Het is in elk geval een schrandere zet op het schaakbord dat Nederland en Australië een politiemacht hebben gestuurd om het onderzoek op de crashsite in goede banen te leiden. Het is dé manier om bewijslast wit te wassen. Daarnaast zou Nederlands premier Rutte bij het Internationaal Strafhof moeten aandringen om te onderzoeken of sprake is van een oorlogsmisdaad. De Conventie van Genève bepaalt dat strijders moeten verifiëren of hun doelwit militair of civiel is. Bij twijfel mogen ze niet schieten. Besluit: Poetin, die raketsystemen leverde aan klaarblijkelijk onkundige separatisten, is medeplichtig aan doodslag op bijna 300 onschuldige slachtoffers.’

Volgens Pape weten de Amerikanen precies wat zich op de crashsite heeft afgespeeld. Al sinds het uitbreken van de crisis beschikken ze in Oekraïne over tal van geavanceerde inlichtingensystemen. Pape noemt de informatiestroom ‘overweldigend’. Gaande van satellieten, infraroodsystemen en slimme fotografische technieken, over inlichtingenagenten op de grond en afgetapt radio- en telefoonverkeer, tot zelfs radargegevens rond het afvuren van de luchtafweerraket. Het concrete bewijs tegen Poetin bestaat dus wel degelijk. Vaak betreft het informatie, afkomstig van soms zeer geheime inlichtingensystemen, die nog geverifieerd en ‘gezuiverd’ moet worden voor ze publiek kan worden gemaakt. En dat is een zorgvuldig proces waarbij de Amerikanen niet in hun kaarten willen laten kijken. Ze willen immers niet prijsgeven op welke manieren en waar ze de Russen in de gaten houden.

Stijn Hustinx

‘Poetin, die raketsystemen leverde aan onkundige separatisten, is medeplichtig aan doodslag.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content