Vrouwen controleren de voortplantingsmarkt

KOPPEL Vrouwen vinden veel meer dan mannen een partner die bij hen past. © istock

Mannen moeten vrouwen volgen in het kiezen van een geschikte partner.

Mannen zijn voorspelbaar. Jonge mannen kijken op naar oudere vrouwen, oudere mannen willen een fris groen blaadje. Dat – eveneens voorspelbare – gegeven volgt uit een studie gepubliceerd in het vakblad Evolution and Human Behavior. De logica is dat vrouwen in hun twintiger jaren maximaal vruchtbaar zijn, en dat mannen in de loop van de menselijke geschiedenis gefocust zijn geraakt op maximale voortplantingskansen.

Voor vrouwen is het plaatje anders. Ze zijn geïnteresseerd in mannen van dezelfde leeftijd of iets ouder dan zij. Omdat hun vruchtbaarheid afneemt met het ouder worden, is een jonge man niet noodzakelijk. Een wat oudere man kan daarentegen meer rust (onder meer in de vorm van financiële middelen) brengen. De studie stelde vast dat vrouwen er doorgaans beter in slagen hun ‘ideaal’ waar te maken (en dus een partner vinden van wie ze menen dat hij goed bij hen past) dan mannen, die niet altijd de jeugd te pakken krijgen waar ze op gebrand zijn. Kortom, vrouwen controleren de voortplantingsmarkt, besloot de studie. Mannen moeten de vrouwelijke verlangens volgen, waardoor ze minder in staat zijn om hun eigen verborgen voorkeuren in te vullen.

Perceptie speelt ook een rol in het bepalen van seksuele voorkeuren. Volgens een studie in Personality and Social Psychology Review stuurt wat tieners dénken over het seksuele gedrag van hun leeftijdsgenoten meer hun eigen activiteiten dan wat er echt gebeurt. Rechtstreekse druk van bijvoorbeeld klasgenoten om tot seksuele activiteit over te gaan heeft verhoudingsgewijs minder belang. Meisjes zouden meer dan jongens beïnvloed zijn door wat ze denken dat anderen doen – toch op z’n minst in hun tienertijd.

Een voor mannen behoorlijk verontrustend gegeven verscheen in Ecology Letters. Een studie toont aan dat de eerste man met wie een vrouw paart later het uitzicht van haar kinderen kan bepalen, en niet (uitsluitend) de man die officieel als vader door het leven gaat. Voordat mannen zich ongerust tot hun vrouw wenden voor meer uitleg, willen we even verduidelijken dat de studie op vliegen werd verricht, en er voorlopig niets is wat zegt dat de stelling ook op de mens van toepassing is.

Het zit volgens de vorsers zo: informatie uit het zaadvocht kan bijdragen tot het tot expressie komen van genen in nakomelingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk, maar bij vliegjes zou het zaadvocht van de eerste man een rol kunnen spelen bij de rijping van de eitjes van de aanstaande moeder. Een inbreng die zich finaal in het voorkomen van de kinderen manifesteert.

door Dirk Draulans

De eerste partner kan de nakomelingen van zijn opvolger beïnvloeden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content