Volgens Mieke Vogels heeft Leterme I andere prioriteiten dan de social profit.

Nieuwe collega’s om de werkdruk te verminderen, een dertiende maand, een aanvullend pensioen en een grotere opvangcapaciteit. Dát willen de werknemers uit de social profitsector van de Vlaamse regering. Hun eisenpakket zou in totaal goed zijn voor ongeveer 375 miljoen euro, terwijl de Vlaamse overheid er hoogstens 200 miljoen euro voor over zou hebben. Als de vakbonden op 6 mei hun slag nog niet hebben thuisgehaald, zetten ze volgende dinsdag een staking in. Afgelopen week leidde een opgefokte betoging hen al naar het kabinet van minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V), waar de eieren tegen de gevel vlogen. Waar is de tijd dat haar voorgangster Mieke Vogels (Groen!) samen met de vakbondsmensen voor datzelfde kabinet een vogeltjesdans ten beste gaf om de pas verworven witte vrede te vieren?

Mieke Vogels: Het probleem is in wezen niet veranderd: voor de social profit bestaat er geen onderhandelingsplan dat vastlegt wanneer alle partijen samen rond de tafel gaan zitten. In de witte sector moeten de mensen altijd eerst op straat komen om onderhandelingen af te dwingen. Geen wonder dat de gesprekken daarna altijd in een broeierige sfeer beginnen. Jammer genoeg is het niet simpel om een onderhandelingsplan vast te leggen voor een sector die gedeeltelijk een federale en gedeeltelijk een regionale bevoegdheid is.’

De eisen van de vakbonden overtreffen ruim de maximaal 200 miljoen euro die de Vlaamse regering op tafel wil leggen.

MIEKE VOGELS: Het slaat toch nergens op dat Vlaanderen als rijkste regio van dit land minder geld op tafel zou leggen dan de federale overheid heeft gedaan? Dat kan maar één ding betekenen: deze regering heeft andere prioriteiten. Merkwaardig is dat voor een meerderheid die door CD&V wordt getrokken. Welzijn is altijd een christen-democratisch departement geweest. In de jaren dat ik zelf minister van Welzijn was, heb ik dat geweten. Nooit was het genoeg. Ik had dan ook iets meer verwacht van de nieuwe CD&V-minister van Welzijn.

Insiders beweren dat het de VLD is die dwars ligt omdat die de middelen liever voor de belastingverlaging wil inzetten. Herkent u dat?

VOGELS: Helemaal niet. Tijdens de vorige Witte Woede toonde net de VLD zich een zeer solidaire en loyale partner. Toenmalig minister-president Patrick Dewael (VLD) vond dat we de mensen in die sector heel goed moesten betalen, zeker met het oog op de vergrijzing en alle problemen van dien. Maar ik had mijn collega’s dan ook van het begin af aan een concreet actieplan voorgelegd.

A.P.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content