Windows95 Lexi- con : elektronische raadgevingen voor de pc-gebruiker.

Werken met software kan soms behoorlijk enerverend zijn. Bij elke versie van een softwareprogramma blijken menu-ingangen, dialoogvensters en terminologie veranderd. Op die manier proberen de softwarehuizen de klant te overtuigen dat hij onmogelijk kan werken met een oudere versie. Boekhandels kopen geen handboeken over oudere versies meer in en de gebruiker krijgt steeds meer de indruk dat hij achter loopt. Dat alles perfect werkt, doet er nauwelijks toe. Stilstaan is achteruit gaan. Vooral bij besturingssystemen zoals Windows95 (en binnenkort Windows97) is weerstand nutteloos. Na amper een half jaar blijken tal van programma’s (bij voorkeur spelletjes zoals Fifa97) plots niet meer te werken op pc’s waar geen Pentium-chip in zit en die bovendien nog eens Windows95 draaien. De fabrikanten van de chip ( Intel) en de noodzakelijke besturingssystemen ( Microsoft) stapelen jaar na jaar recordwinsten op.

De Wintel-hegemonie is een feit en daarom wordt grondige documentatie steeds belangrijker. Als er één ding is dat Microsoft verwaarloost, is het wel de documentatie. De kennis van Windows95 bepaalt hoe goed de gebruiker zelf problemen kan oplossen. Niet Windows95 zorgt hier voor problemen, maar de dikwijls slordig geschreven programma’s van derden. De installatie van één enkel nieuw programma kan een complete pc ontregelen. Het Windows95 Lexicon van Koninklijke PBNA (in België vertegenwoordigd door Elsevier Training) pakt dit probleem aan. Hoewel de cd-rom niet flitsend oogt, is hij quasi onmisbaar voor de geëngageerde pc-gebruiker. Op een sober openingsscherm kan de gebruiker kiezen uit een alfabetische lijst en een aantal pictogrammen. Vooral de knop waar de overstaptips van Windows 3.1 naar Windows95 uitgelegd worden, is nuttig. De andere vijf buttons omvatten de helptekst, de inhoudsopgave van alle veiligheidsaanwijzingen, de inhoudsopgave van de gewone tips en de inhoudsopgave van alle hoofdartikelen. De eenvoud en de klare taal maken het Windows95 Lexicon tot een af product. Tenminste, tot Windows97 verschijnt.

Een cd-rom doet Modigliani mooi uit de doeken.

Volgens de één is Modigliani de beste ?vrouwenschilder?, volgens de ander is het een kladder. De Italiaan geniet vooral faam dankzij zijn naakte vrouwen met lange gezichten. Meer nog dan Van Gogh wordt hij vereenzelvigd met één korte periode uit zijn oeuvre. De jong gestorven Amadeo Modigliani beïnvloedde en onderging invloeden (onder andere van het kubisme, Brancusi, de primitieve kunsten…). Christian Parisot toont via zevenhonderd beelden de evolutie van de belangrijkste Italiaanse schilder van de twintigste eeuw. Een echte biografie op cd-rom kan je het niet noemen, Modigliani 1884-1920 lijkt meer een fotoalbum, familieboek en vooral, een documentaire, zoals de kunstzender Arte ze na elf uur ’s avonds wel eens durft uitzenden. Prachtig beeldmateriaal, stijlvol en droog. Dit hoeft niet negatief opgevat worden. De vraag is alleen of het grote publiek met het soms elitaire taalgebruik (in dit geval in het Frans) de moed zal opbrengen om de cd-rom te kopen. Vaak laat de leek zich dan leiden door de uitgever. Edizioni Canale Arte en ACR Multimedia produceerden de hybride cd-rom en Iride Mulitmedia maakte hem : stuk voor stuk nobele onbekenden. Normaal komt zo’n product dan nooit op de Belgische markt, maar links en rechts duikt de cd-rom al op. Terecht. Parisot schetst een prachtig beeld van de tijdsgeest en van de problemen die deze joodse schilder moest overwinnen. Bovendien zit het allemaal logisch in mekaar. Verloren lopen in de geleverde informatie is dan ook moeilijk. Dat de cd-rom zowel op een Macintosh als op een WindowsPC draait, maakt hem nog veel geschikter voor enkele avonden genot. Alleen al omwille van de vele gedigitaliseerde doeken is dit zilveren plaatje het kopen waard. Het soms oeverloze gezaag had men weliswaar beter in een boekje gestopt, maar het stoort niet als men snel doorklikt naar het volgende onderwerp.

Lode Goukens lode@knack.be www.knack.be www.eunet.be/rent-a-page/ goukens/vraagbk2.html Roularta Media Group : http://www.roularta.be Knack: http://www.knack.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content