U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

1 ‘Je gaat (korte) tijd van huis en wanneer je terugkomt, blijkt er een kraker in je bad te liggen. Je moet niet naar verborgen camera’s zoeken. Theoretisch kan het iedereen overkomen.’ Aldus opende De Standaard een voor het overige helder artikel over de krakerskwestie in Gent. Wat is ook theoretisch mogelijk?

a. Dat een varken de wereld rondvliegt (als je het afvuurt met een kanon, het honderden meters verderop opvangt, en opnieuw afvuurt).

b. Dat de aarde plat is (als je Jan De Nul de Noordpool laat afgraven, Deme de Zuidpool, en ze vervolgens samen de randen laat afvlakken).

c. Dat SP.A de kiesdrempel haalt.

2 Goed nieuws voor staatssecretaris Theo Francken. Wie is er gelukkig ons land weer uit?

a. Didier Reynders (op missie naar Tunesië).

b. Geert Wilders (die op shoppingsafari was in Gent).

c. De griepepidemie.

3 Het wetsvoorstel van Sarah Smeyers (N-VA) om nieuwe Belgen een ‘burgerschapsexamen’ te laten afleggen, zorgde voor enige bezorgdheid bij Freya Van den Bossche (SP.A). Op Twitter liet ze weten dat het voorstel ook betrekking heeft op haar dochters, beiden kind van een Duitse vader. Weet u hoe N-VA-woordvoerder Diederik Demuynck haar probeerde gerust te stellen?

a. ‘Maak je geen zorgen, Freya. Wij vragen hen niet om een thesis te schrijven.’

b. ‘Maak je geen zorgen, Freya. Jouw dochters krijgen in dat geval sowieso vrijstelling.’

c. ‘Maak je geen zorgen, Freya. Sarah is gewoon jaloers op Zuhal.’

4 Kamerlid Hendrik Vuye is ook professor grondwettelijk recht aan de universiteit van Namen. Hoe omschrijft hij de Belgische grondwet in zijn jongste boek?

a. ‘Geen vodje papier.’

b. ‘Soms een vodje papier.’

c. ‘Een verworvenheid van de verlichting die we moeten koesteren als democratisch erfgoed.’

5 Mieke Van Hecke gaat voor CD&V de lijst trekken bij de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. In een campagnefilmpje beroemt ze zich op haar engagement bij de scouts. Welke totemnaam kreeg ze daar destijds?

a. Wit Konijn.

b. Stervende Zwaan.

c. Zorgzame Rikke-Tikke-Tavi.

d. Vree Wijze Kaketoe.

6 ‘De stille kracht achter Geert Wilders’, zo onthulde de Volkskrant, is een voormalige Vlaamse journalist die tegelijk zijn speechschrijver en zijn buitenlandsecretaris is. Weet u nog wie?

a. Mia Doornaert.

b. Jean-Pierre Rondas.

c. Paul Belien.

d. Sam van Rooy.

7 Als biechtvaders bij gelovigen ‘spirituele stoornissen’ vaststellen, moeten ze niet aarzelen om professionele bijstand te vragen, aldus paus Franciscus. Welke deskundigen zou hij aanraden?

a. Homeopaten.

b. Piskijkers.

c. Exorcisten.

d. Neuropathologen.

8 Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken overweegt een klacht in te dienen tegen de Gentse schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere (Groen). Wat heeft ze volgens hem mispeuterd?

a. Ze heeft kinderen aangezet om racistische uitspraken te doen.

b. Ze heeft kinderen verboden racistische uitspraken te doen.

c. Ze heeft islamitische kinderen aangezet om Zwanworstjes te eten.

d. Ze wil op alle stadsscholen halalmaaltijden laten serveren.

9 Langdurig zieke werknemers die niet willen meewerken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt moeten volgens de N-VA worden gestraft. Waarmee?

a. Op hun ziekte-uitkering wordt 5 à 25 procent ingehouden.

b. Als ze de straat opgaan, moeten ze zich kenbaar maken met een ratel.

c. Ze krijgen een elektronische enkelband.

DE ANTWOORDEN

1›Alle ballen goed.

2›c.

3›b.

4›b.

5›c.

6›c.

7›c.

8›a.

9›a.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content