Kurt Defrancq, bekend van de televisie ( Modest, Dat heet dan gelukkig zijn), staat weer op de planken. Speciaal voor hem schreef Pjeroo Roobjee de monoloog “Hoor en wil zwijgen”.

Een oude wijze man vertelt zijn kleinkinderen een vreemd verhaal over goden en vodden. Dit zijn de willoze mensen die de aarde, onder het mom modern te zijn, om zeep helpen.

Een tekst van Roobjee is nooit makkelijk. Zijn woordgebruik en zinsconstructies zijn ongewoon en eisen een grote luisterbereidheid. Vooral nu Roobjee zich duidelijk geëngageerd opstelt, zonder echter te moraliseren. Defrancq maakt er een rustige voorstelling van, goed uitgebalanceerd maar ook zeer voorzichtig. Defrancq was vorig seizoen te zien in “Zwijg kleinen!”, met allemaal West-Vlaamse spelers in een regie van Dirk Tanghe. Dezelfde ploeg bereidt een nieuwe productie voor, en na alles wat ik van Defrancq zag, heb ik de indruk dat hij beter af is in een gezelschap.

Ook Miet Braem is terug. Deze lerares woord was ooit actief in het vormingswerk De Kolk en als zodanig bezig met kindertheater. Met “De beer is moe” werden honderden kleuters gelukkig gemaakt.

Met “Eet me!” (een productie van Misj Masj) slaat Braem resoluut de richting in van het erotisch theater,

dus niet bepaald voor jonge oortjes.

Het obscene in deze productie zit volledig in het verbale. Braem selecteerde teksten, die een spanning uitdrukken tussen het taboe dat nog altijd op het erotische rust en het prikkelende aspect van het verhaal. Ze begint als een oude vrouw die verliefd is op een jonge kerel, wordt als prille maagd door de oudere man begeerd ( L.P. Boon), is een ronde vrouw die smakelijk wordt bevonden, krijgt speelse en sadomasochistische trekjes ( Linda Jaivin). Ze is ontwapenend naïef als de zusjes uit “De meisjeskamer” ( Geertrui Daem) en heeft het decadente van de travestiet. Als exhibitionistische moeder is ze aantrekkelijk én afstotend ( Steven Jacobi)

en ze toont ook de sinistere fascinatie van “vlees-an-sich”.

In haar taalgebruik windt ze er geen doekjes om, maar alles wat ze serveert, is gekruid met humor en speelse poëzie. Ze acteert in een paradijselijk decor, maakt handig gebruik van video en met de kleine combo die haar begeleidt, geeft ze af en toe een liedje cadeau. “Eet me!” zweemt naar cabaret, heeft iets van een vertelavond maar ook van een stand-up comedy. Het is lekker schuin, ontspannend en vooral

recht voor de raap.

Reisvoorstellingen. Info: 09/282.97.62 (Kurt Defrancq); 02/569.59.60 (Miet Braem).

Roger Arteel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content