Het licht dat wij kunnen waarnemen is maar een fractie van het beschikbare licht. Er is veel ‘onzichtbaar licht’ waarvoor onze ogen niet gemaakt zijn. En toch kan dat licht nuttig zijn. Fysicus Vincent Ginis (VUB) schrijft met een aantal collega’s in Science dat ze greep krijgen op licht dat aan oppervlakken kleeft. Een deel ervan blijft hangen, waardoor we het niet zien, want het raakt niet tot bij onze ogen. De wetenschappers noemen dat het ‘nabijeveldlicht’.

Ze zijn erin geslaagd het licht zo te manipuleren dat ze het kunnen ‘gebruiken’. Door zijn specifieke eigenschappen heeft het toepassingsmogelijkheden in de microscopie en de chemie. Het kan moleculen van elkaar scheiden die lichtjes van elkaar verschillen, wat kan bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het zou ook snelle communicatie op basis van licht mogelijk maken.

Andere wetenschappers melden in Nature dat ze, door silicium en germanium te mengen, silicium kunnen maken dat licht geeft. Dat zou een nieuwe stap zijn richting optische computers. In die computers worden elektronen als informatieoverdragers in siliciumchips vervangen door lichtdeeltjes, wat de werkingssnelheid gevoelig zou verhogen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content