In Vlaanderen slorpen de provincies verhoudingsgewijs minder middelen op dan in Wallonië. Daartegenover wil de nieuwe Waalse regering harder aan de boom van de provincies schudden dan de Vlaamse.

Uit de begrotingen van de vijf Vlaamse provincies blijkt dat ze dit jaar samen 941,5 miljoen euro denken uit te geven. Daarnaast plannen ze voor 182,2 miljoen aan investeringen. Van hun gewone uitgaven gaat het grootste deel naar het personeel (388 miljoen of 43 procent). De werkingskosten bedragen 164 miljoen (18,3 procent) en de schuldafbouw vergt 135,3 miljoen (15 procent). De resterende middelen (210 miljoen of 23,4 procent van de gewone begroting) zijn bestemd voor initiatieven op het vlak van economie, infrastructuur, onderwijs, cultuur en sociaal beleid. Die uitgaven worden voor het grootste deel gefinancierd met provinciale belastingen. Die brengen 566 miljoen euro op, en zijn goed voor 65,4 procent van de provinciale inkomsten. Dat aandeel verschilt wel van provincie tot provincie: van 52,4 procent voor Oost-Vlaanderen tot ruim 80 procent voor Antwerpen. Bij de belastinginkomsten wegen de provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing (430 miljoen) en een algemene provinciale belasting (alleen Vlaams-Brabant kent die niet) door.

Een andere belangrijke inkomstenbron van de Vlaamse provincies is het Provinciefonds. De middelen van dat fonds stijgen jaarlijks met 3,5 procent. In 2009 gaat het in totaal over 86,2 miljoen. Daarmee blijft deze financiering onder het niveau van de tweede helft van de jaren negentig. In 2001 schroefde de Vlaamse regering het Provinciefonds terug met 25 miljoen euro.

Als we die cijfers vergelijken met die van de vijf Waalse provincies, dan zijn de Vlaamse goedkoper. Los van de uitgaven voor het personeel van het provinciale onderwijs, beschikken de Waalse provincies dit jaar al over 911 miljoen euro. Dat geld dient voornamelijk voor de ondersteu-ning van openbare ziekenhuizen, een groot netwerk van provinciale scholen, en patrimoniumbeheer.Een Waal betaalt in 2009 gemiddeld 140 euro belastingen aan de provincies, een Vlaming 92 euro. Dat verschil wordt nog groter bij de totale inkomsten van de provincies: 264 euro per inwoner in Wallonië tegenover 128 euro per inwoner in Vlaanderen. Uit de balansen van 2006 blijkt ook dat de schuldenlast van de Waalse provincies (872 miljoen) groter is dan die van de Vlaamse provincies (844 miljoen).

Máár: de nieuwe Waalse regering (PS-CDH-Ecolo) denkt aan een drastischer hervorming van de provincies dan de Vlaamse regering. Om de bestuurlijke organisatie te vereenvoudigen wordt de actieradius van de Waalse provincies beperkt. Ook het aantal provincieraadsleden wordt verminderd. Op termijn komen intergemeentelijke streekorganen in de plaats van de provincies. Het Waalse regeerakkoord erkent dat dit een wijziging van de grondwetvereist.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content