Vintage crime

Tekening van voorhoofden als hulpmiddel bij identificatie (1953) en een als sigarettenpakje vermomde fotocamera uit de jaren '80.

Alice werd de kop ingeslagen met een bijl. Maria schonk haar aanstaande schoonzoon thee met rattenvergif. Het zijn twee waargebeurde feiten die u vindt in ‘Het museum van de misdaad’. Dat is de interne benaming die de Gerechtelijke Politie Gent gaf aan de verzameling foto’s, objecten en dossiers die ze sinds 1930 aanlegde. Lange tijd was ze exclusief raadpleegbaar als educatieve tool voor politiemensen in spe. Het Gentse Stadsmuseum (STAM) filterde er een tentoonstelling uit die terugblikt op de evolutie van de onderzoeksmethodes en opsporingstechnieken van de twintigste-eeuwse recherche. Hoe bepalend de tijdgeest is voor onze blik op maatschappelijke zeden en normen wordt meteen duidelijk bij het zien van de in beslag genomen goederen: van vals geld, condooms en abortiva tot de als verderfelijk beschouwde pikantere foto’s van weleer. Lekker vintage.

Het museum van de misdaad, 26/10-30/04, STAM, Gent

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content