Vianney Adriaens (aka Saki) – Bisi Owa (aka BizzyBlaza)

© © ID

‘Net zoals ik vroeger lijken ze totaal geen ambitie te hebben om boeken te schrijven. Ze hebben wel meer talent dan ik op die leeftijd.’

Saki & BizzyBlaza zijn twee Vlaamse rappers die voorlopig vooral op YouTube gedijen maar sinds kort ook naar het podium lonken, en dan niet alleen met hun muziek maar ook met hun bijtende teksten.

Fikry El Azzouzi: Voor de KVS ben ik op dit moment bezig met de bewerking van mijn roman Drarrie in de nacht. Daar heb ik tijdens de audities Vianney en Bisi leren kennen. Ze kwamen als acteur, maar onderdeel van de auditie is dat ze ook zelf een kort verhaal schrijven en dat brengen. Ik was meteen onder de indruk van hun twintig minuten tekst: heel rauw, maar toch met een overduidelijke kwaliteit.

De heren rappen ook onder de namen Saki en BizzyBlaza. Je kunt hun clipjes op YouTube bekijken en die zijn heel hard gebaseerd op de blingblingrap – er wordt wat met pistolen gezwaaid en de liefdesbetuigingen lopen over van de schunnigheden. Maar in het stuk dat ze brachten lieten ze een andere kant zien. De urgentie droop ervanaf.

Het zijn natuurlijk ruwe diamanten, en talent is slechts de eerste fase. Het valt af te wachten of ze ook het zitvlees kunnen kweken om hun teksten te polijsten. Ik probeer hen alvast aan te moedigen. Net zoals ik vroeger lijken ze totaal geen ambitie te hebben om boeken te schrijven, of beter: ik dacht dat zoiets voor mij onbereikbaar was, dat literatuur hoogdrempelig is en slechts voor weinigen is weggelegd. Verkeerd van me, maar die remmingen zullen zij ook moeten overwinnen. Ze hebben alvast meer talent dan ik op die leeftijd.

Alleen zij

Fikry El Azzouzi Uitgeverij Vrijdag, 206 blz., 17,50 euro

(R.S.)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content