Een notebook is snel gestolen of verloren. Hoe kun je je daartegen verzekeren?

Zowat alle grote verzekeringsmaatschappijen in België bieden polissen aan die diefstal of schade van notebooks dekken. De aanvaardingscriteria en premieberekening verschillen licht naargelang van de verzekeraar, maar het basisproduct is nagenoeg identiek. Sommige pc-fabrikanten bieden zelf een verzekering aan. Ze doen dat niet op eigen houtje, maar treden op als tussenpersoon: hun polis is die van de verzekeringsmaatschappij waarmee ze samenwerken.

Een notebook kan door verschillende polissen worden gedekt. Als het noodlot binnenshuis toeslaat, kun je terugvallen op je inboedelverzekering. Voor onheil op reis kun je een doorlopende reisverzekering afsluiten. Katrien Van der Meeren van P&V: ‘Via een allerisicopolis verzeker je jezelf tegen diefstal, brand en stormschade, maar ook tegen onhandigheid – bijvoorbeeld als je je notebook laat vallen – of accidentele schade. Het bedrag van de schadeloosstelling wordt bepaald door wat het zou kosten om het defecte of gestolen toestel te vervangen. We gaan na hoeveel een herstelling of een gelijkwaardig nieuw toestel kost. Het is logisch dat we voor een herstelling niet meer betalen dan voor een nieuw toestel.’

Een notebook van twee jaar oud heeft niet meer dezelfde waarde als toen hij gekocht werd. Hoe wordt die waardevermindering verrekend? Stel: je hebt twee jaar geleden een notebook gekocht voor 2000 euro en gisteren is hij gestolen. Als datzelfde toestel of een gelijkwaardig model vandaag in de winkel ligt voor 1500 euro, krijg je van de verzekering 1500 euro. Voor notebooks die meer dan twee jaar oud zijn, past P&V een waardevermindering van 1,5 procent per maand toe.

Heb je je notebook op de trein laten liggen? Dubbel pech, want zulk verlies wordt niet verzekerd. Van der Meeren: ‘Als er sprake is van verdwijning, moet dat gepaard gaan met wat we noemen ‘gekarakteriseerde diefstal’. Er moeten sporen zijn van inbraak, in de woning, in de wagen of waar ook. Of het moet gaan om diefstal met geweldpleging.’ Als je in het treinstation staat te wachten en je notebook wordt gestolen omdat je even niet oplet, ben je dus níét verzekerd.

Als een notebook stuk is maar nog onder garantie valt, hoeft de verzekeringsmaatschappij uiteraard niets bij te dragen. Maar opgelet, waarschuwt P&V: niet alle schadegevallen vallen onder die garantie. Van der Meeren: ‘Een garantie bij aankoop is in principe enkel van toepassing op gebreken inherent aan het toestel, terwijl een verzekering de schade dekt die is veroorzaakt door externe oorzaken.’

Je notebook laten verzekeren, kan nooit kwaad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content