Patrick Martens

Een politieke hergroepering van de linker- en rechterzijde is volgens Norbert De Batselier nodig om op federaal en Vlaams niveau goed te besturen.

Eerstdaags verschijnt een biografie van voormalig SP.A-politicus Norbert De Batselier. Voor de samenstelling van het boek, dat de weinig originele titel Een leven in de politiek meekreeg, dook historicus Bart Hellinck in De Batseliers archieven bij het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. De Batselier, econoom van opleiding, verrichtte eerst studiewerk aan de VUB en voor het ABVV, was meerdere keren Vlaams minister en was daarna gedurende ruim tien jaar voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van Dendermonde. In 2006 zegde hij de actieve politiek vaarwel. Vandaag is hij directeurbij de Nationale Bank.

In een interview in het tijdschrift Samenleving en politiek blikt De Batselier terug op Het Sienjaal, een poging die hij in 1996 samen met Maurits Coppieters ondernam om een progressief front te vormen met onder meer SP.A, Groen! (toen Agalev), het ACW en vooruitstrevende Vlaamse nationalisten. Het liep met een sisser af omdat iedereen ‘liever in zijn eigen cocon’ bleef zitten, aldus De Batselier. Toch blijft hij overtuigd van de noodzaak van zo’n hergroepering. ‘De progressieve zijde heeft het grote geluk dat ook de rechterzijde politiek verdeeld is. Als de rechtse partijen het morgen beter met elkaar beginnen te vinden, dan zal ook de linkerzijde zich moeten groeperen’, meent De Batselier. ‘Het politieke landschap is te versnipperd. Niemand kan dit land nog op een goede manier leiden, rechts noch links, en dat zowel op het federale als het Vlaamse niveau.’

De Batselier stak in 1998 veel energie in het Toekomstcongres van de SP.A. Hij probeerde meer aandacht voor economie, ecologie en gezondheid in het partijprogramma te brengen. ‘Ik blijf het jammer vinden dat we dat een beetje verloren hebben na het Toekomstcongres’, zegt De Batselier nu. Tussen de regels is nog andere kritiek op de aanpak van de SP.A in de afgelopen tien jaar te lezen. ‘Ik heb altijd gezegd dat een partij bijna een warenhuis moet worden, waar je binnenwandelt maar niet alles hoeft te kopen’, aldus De Batselier, die het betreurt dat communicatie en perceptie voorrang hebben gekregen op vorming om nieuwe mensen aan te trekken. ‘Aan die openheid heeft de SP.A te weinig gedaan. We zeiden het wel, maar regelmatig waren er situaties die bewezen dat we niet open waren. Via de top een aantal mensen binnenbrengen volstaat niet.’

Patrick Martens

‘Wie wil zich nog inspannen als alle extra’s toch afgepakt worden? Dat systeem kennen we, dat ruikt naar communisme.’ Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, over inkomensgerelateerde dienstencheques, in ‘De Morgen’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content