Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Na de gasramp in zijn thuisstad Luik wil minister van Financiën Didier Reynders tegen eind deze maand al een voorstel klaar hebben om een brandverzekering verplicht te maken.

Twee weken nadat in Luik een gasontploffing een zware menselijke tol eiste, blijft er ook grote onduidelijkheid bestaan over wie zal opdraaien voor de schade. Los van de vraag wie er uiteindelijk aansprakelijk zal worden gesteld, bleek alvast de eigenaar van het gebouw niet verzekerd te zijn. Tot verrassing van velen is een brandverzekering in ons land vandaag geen wettelijke verplichting. In de praktijk beschikt de overgrote meerderheid wel over zo’n verzekering. Volgens de cijfers van Assuralia, de vereniging van verzekeringsondernemingen, is dat het geval bij 97 procent van de eigenaars en bij 89 procent van de huurders.

In het gebouw in de Rue Leopold in Luik had echter niet alleen de eigenaar geen brandverzekering afgesloten. Ook verscheidene huurders waren niet verzekerd. Dat heeft vooral Franstalige politici aangezet om snel werk te maken van een verplichte brandverzekering. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) zat vorige week al samen met huurdersbonden, Assuralia en eigenaarssyndicaten. Reynders wil nog voor het einde van februari met een voorstel op de proppen komen. De PS liet al weten achter zo’n voorstel te staan. Verwacht wordt dat er weinig tegenstand zal komen.

Het misverstand over een verplichte brandverzekering is volgens Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, te wijten aan het feit dat de meeste huurders of eigenaars door hun huurovereenkomst of hun hypotheeklening contractueel wel verplicht zijn om een brandverzekering aan te gaan. Ook de huurdersverenigingen raden altijd aan om een brandverzekering te nemen. ‘De risico’s die je neemt als je geen verzekering hebt, zijn ongelooflijk groot’, zegt Geert Inslegers van het Vlaams Overleg Bewonersbelangen. Hij heeft dan ook geen bezwaren tegen de verplichting. ‘Maar dan moet er misschien wel een tegemoetkoming zijn voor mensen met een heel laag inkomen.’

De verplichting opnemen in de wetgeving is één ding, maar dan moet de overheid ook een controlemechanisme ontwikkelen. ‘Iets wat verplicht is, moet je ook controleren’, zegt Robyns. ‘Daarnaast zal de overheid ook een fonds moeten creëren om mensen te vergoeden die het slachtoffer zijn geworden van een fout van een niet-verzekerde.’ Vandaag bestaat zo’n fonds bijvoorbeeld al voor slachtoffers van een arbeidsongeval waarbij de werkgever geen verzekering heeft afgesloten.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content