Vier categorieën: profvoetballer, doelman, trainer en scheidsrechter. Drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze en wat zijn hun plus- en minpunten?

Zondag 17 mei wordt in de studio’s van Alfacam in Lint de 26e editie van de Profvoetballer van het Jaar 2009 georganiseerd. De afgelopen weken stemden de spelers van de achttien eersteklassers voor de Profvoetballer, Doelman, Trainer en Scheidsrechter van het Jaar. Voor elke categorie zijn drie namen genomineerd.

Profvoetballer van het Jaar

Mbark Boussoufa (Anderlecht)

Plus

Tilde dit jaar paars-wit bij momenten naar een hoger niveau. Meer bepalend in topmatchen dan vorig seizoen. Niet alleen frivool en de verpersoonlijking van het traditionele Anderlechtvoetbal, ook aanwezig in de statistieken, nooit zelfzuchtig.

Min

Zelden negentig minuten dominant. Wisselt, ook in zijn beste matchen, sterke met mindere momenten af.

Dieumerci Mbokani (Standard)

Plus

Met het seizoen sterker. Bal aan de voet is hij amper af te stoppen. Fysiek sterk, snel én nu al goed voor meer goals dan vorig jaar, toen hij er vijftien maakte. Toonde vooral in de Europese wedstrijden welk potentieel hij nog bezit.

Min

Moet niet alleen Europees, maar ook in de Belgische competitie nog meer uit zijn potentieel halen, is soms nog afwezig en heeft nog té veel kansen nodig om te scoren. Heeft het soms te gemakkelijk, waardoor hij vervalt in gemakzucht.

Bryan Ruiz (AA Gent)

Plus

Technisch sterk, grote actieradius, sterk kopspel en voldoende spelinzicht, maar teert niet op zijn techniek. Voelt zich niet te beroerd om mee te verdedigen. Is zich sinds hij de kapiteinsband kreeg ook belangrijker gaan voelen, maar heeft geen vedetteneigingen.

Min

Omdat hij nu eenmaal de meest getalenteerde speler van Gent is, wil hij soms te veel zelf doen.

Doelman van het Jaar

Barry Copa (Lokeren)

Plus

Vroeger met dipjes en uitschieters, maar sinds de samenwerking met Georges Leekens bij Lokeren een toonbeeld van regelmaat. Een spektakelman, geweldig explosief, sterk op zijn lijn, kan een verdediging leiden. Won dit seizoen al tal van punten voor Lokeren, is ook perfect tweevoetig.

Min

Als lijnkeeper wordt bij hem nog wel eens de vraag gesteld of hij zijn hele strafschopgebied beheerst. Zijn pijnpunt blijft: negentig minuten lang geconcentreerd blijven.

Silvio Proto (Germinal Beerschot)

Plus

Heeft alle kwaliteiten van een topkeeper, maar speelde de jongste jaren te weinig. Dat gebrek aan competitieritme vertaalt zich in kleine fouten die afnemen naarmate hij langer in doel staat. Daarom werd hij dit seizoen bij Germinal Beerschot met de week sterker.

Min

Als de druk wordt opgevoerd, heeft een goeie ploeg een keeper nodig die het hoofd koel houdt en rust uitstraalt. Dat doet Proto nog te weinig, hij oogt nerveus. Op hoge ballen mag hij zich met zijn gestalte nog wat klemvaster tonen.

Mark Volders (Moeskroen)

Plus

Zijn grootste kwaliteit is zijn regelmaat de laatste twee seizoenen. Zelden laat Volders zich betrappen op een fout. Vaak won hij voor Moeskroen punten. Is klaar voor een topclub.

Min

Dat hij niet bij een topclub zit, heeft meer te maken met het verleden dan met zijn kwaliteiten. Te lang is Volders blijven hangen bij middelmatige clubs. Pas sinds hij bij Moeskroen zit, straalt hij rust en persoonlijkheid uit.

Trainer van het Jaar

Laszlo Bölöni (Standard)

Plus

Stond voor een onmogelijke opgave toen hij ‘goeroe’ en kampioenenmaker Michel Preud’homme opvolgde, maar verraste iedereen door nog meer uit de spelers te halen, zowel op het individuele vlak als qua team. Strenge leraar voor het Standardklasje: nooit tevreden over een prestatie, nooit nerveus, altijd uitgaand van de eigen sterkte. Liet Standard ook Europees lekker dominant voetballen.

Min

Loste door zijn filosofische beschouwingen moeilijke situaties met een no-nonsenseaanpak op, maar liet zich bij sommige emotionele momenten verleiden tot even emotionele oprispingen die af en toe ook getuigden van minachting voor de pers.

Ariël Jacobs (Anderlecht)

Plus

Zelden valt, on en off the record, een onvertogen woord over hem vanuit spelersmonden. Tactisch sterk. Kreeg zijn ploeg scherp in de topwedstrijden. Durft dit seizoen ook in de pers al eens pittig uit de hoek te komen en rekent zo stilaan af met het saaie imago dat hij in het verleden wel eens torste.

Min

Heeft een half seizoen nodig gehad om een basisteam en een vast speelsysteem te vinden.

Michel Preud’homme (AA Gent)

Plus

Toont zich bij Gent geen passant, maar werkt stap voor stap een totaalproject uit, waarin hem geen detail ontgaat. Bepaalt niet alleen de tactiek, maar hertekende de hele sportieve structuur op de club en maakt zo’n indruk op het bestuur dat voorzitter-met-het-hart-op-de-tong Ivan De Witte zelfs bij de tegenvallende resultaten in de eindronde zijn gebruikelijke kritische opmerkingen achterwege liet.

Min

Viel een paar keer uit zijn rol door zich, ontgoocheld over de tegenvallende resultaten, verbaal te laten gaan tot een niveau dat het zijne niet is. Had ook veel tijd en nieuwe spelers nodig om zijn ploeg op de rails te krijgen.

Scheidsrechter van het Jaar

Paul Allaerts

Plus

Stopt na dit seizoen op internationaal niveau, maar mag nog even doorgaan in de nationale competitie. Leest als beste het spel, schat de intentie van de spelers uitstekend in. Durft laten voetballen, soms tot het randje. Beste scheidsrechter in 2005 en 2006.

Min

Komt soms iets te afstandelijk over.

Frank De Bleeckere

Plus

Is even goed in de Jupiler Pro League als in Europese wedstrijden. Stopt na het WK 2010. Fysiek en mentaal zo goed voorbereid dat hij tot drie matchen in één week aankan. Vanaf minuut één krijgt hij het respect van de spelers. Ondanks zijn internationaal statuut – nummer drie van de wereld – benadert hij de Belgische spelers niet vanuit de hoogte. Was al beste scheidsrechter in 2000, 2001, 2002 en 2003.

Min

Al jaren zo goed dat in België enkel nog zijn fouten worden opgemerkt.

Jérôme Nzolo

Plus

De Belgische scheidsrechter die op de Europese ranglijst het sterkst stijgt. Europees zit hij nu, net als Allaerts, in categorie twee. Ook daar zijn zijn quoteringen uitstekend. Ligt enorm goed bij de spelers, met wie hij een menselijk en warm contact onderhoudt. Leidde van alle Belgische scheidsrechters de meeste competitiematchen in de hoogste klasse. Kan, na winst vorig jaar en twee jaar geleden, voor de derde opeenvolgende keer winnen.

Min

Na zijn snelle opgang vallen ook zijn mindere prestaties op. Zit er al eens naast in topmatchen, zoals bij Club Brugge-Standard in december. S

door geert foutré – beelden: reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content