‘Verhofstadt geen cavalier seul laten spelen’

ANNELEEN van BOSSUYT 'Eén job op de veertig in Vlaanderen hangt van het Verenigd Koninkrijk af.'

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) werd verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie Interne Markt en zal een belangrijke rol spelen in de brexitgesprekken.

1. Hoe zal uw commissie betrokken worden bij de brexitgesprekken?

Het Europees Parlement heeft een vetorecht: als het Parlement niet akkoord gaat met de brexitdeal komt de deal er niet. Guy Verhofstadt (Open VLD) is aangesteld als onderhandelaar voor het Parlement, maar moet in zijn functie wel terugkoppelen naar de commissievoorzitters. Op dat moment kan ik zorgen dat de deal beantwoordt aan wat ons land nodig heeft. Met Verhofstadt hebben we niet altijd even goeie ervaringen gehad. In vorige dossiers heeft hij weleens cavalier seul gespeeld.

2. Hoe belangrijk is het dat deze commissie mee aan tafel zit?

Het belang van de interne markt is moeilijk te overschatten. Het is de hoeksteen van de Europese samenwerking en onze gezamenlijke economie. Daarom is het ook een sleutelelement bij de brexit. Voor Vlaanderen is het Verenigd Koninkrijk van cruciaal belang: één job op de veertig hangt direct of indirect van het VK af. Voor de haven van Zeebrugge zouden nieuwe douanetarieven een ramp zijn.

3. Wat voor brexit wil u?

Een handelsvriendelijke brexit. We moeten de douane-tarieven op nul houden, en de douaneformaliteiten zo eenvoudig mogelijk. Er moeten zo weinig mogelijk maatregelen komen die de handel belemmeren. Ook qua veiligheid, onderzoek, innovatie en studentenmobiliteit moeten we de samenwerking behouden. Het VK moet een bevoorrechte partner zijn.

4. Wil u het VK dan gewoon in de interne markt houden?

Eigenlijk wel, maar we weten dat dit niet zal gebeuren. Vrij verkeer van personen is een deel van de interne markt, maar vormt een heel groot probleem voor de Britten. De vorm zal sowieso anders zijn, maar in de praktijk moet het resultaat de huidige economische interne markt zo veel mogelijk benaderen. Dat wil niet zeggen dat het VK zijn plichten niet hoeft na te komen maar wel zijn rechten kan behouden. There’s no such thing as a free lunch: dat zal bij de onderhandelingen blijken.

5. Is een boedelscheiding überhaupt mogelijk?

Er zijn schattingen die uitgaan van 20.000 wetten waarover beslist moet worden, in minder dan twee jaar tijd. Dat is een titanenwerk, en er lag natuurlijk ook geen handleiding klaar.

Door Stavros Kelepouris

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content