Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

De running mates van de toekomstige Open VLD-voorzitter zullen niet de eerste en tweede ondervoorzitter worden.

Het nieuwe systeem van voorzittersverkiezingen bij Open VLD heeft vele voordelen, zo verzekerde interim-voorzitter Guy Verhofstadt. Niet alleen moeten de kandidaten een team vormen met twee running mates die liefst een andere regio vertegenwoordigen, het trio dat uiteindelijk wint zou ook daarna de partijlijnen kunnen uitzetten. De nieuwe voorzitter zou dus moeten bewijzen dat hij of zij in een team kan spelen. De running mates van hun kant zouden voor hun loyauteit beloond worden met een belangrijke rol binnen de partij. Maar één ding zal het nieuwe systeem in elk geval niet veranderen: Verhofstadt zelf blijft eerste ondervoorzitter. Zo staat het immers in de statuten van de partij.

‘Aanvankelijk was het inderdaad de bedoeling dat de running mates ondervoorzitters zouden worden’, zegt Ludo Asselberghs, voorzitter van de statutaire commissie van Open VLD. ‘Maar de statuten zeggen dat de eerste ondervoorzitter altijd degene is die bij de verkiezingen voor het partijbestuur de meeste stemmen heeft behaald.’ Derde of vierde ondervoorzitter zouden de running mates bijvoorbeeld wel nog kunnen worden, maar dan alleen als ze al lid zijn van het partijbestuur. Voor Annick De Ridder en Yves Deswaene, de running mates van Marino Keulen, is dat bijvoorbeeld niet het geval. Open VLD is momenteel nog aan het bekijken welke functie de teamgenoten van de nieuwe voorzitter zullen krijgen. ‘Wellicht worden ze bewegingssecretaris en politiek secretaris’, zegt Asselberghs. Die functies kunnen wel uitgeoefend worden door mensen die niet verkozen zijn in het partijbestuur.

Aangezien er deze week enkel voorzittersverkiezingen worden gehouden en geen bestuursverkiezingen, zal Verhofstadt sowieso de eerste ondervoorzitter blijven tot de volgende verkiezingen in 2012. Hij vervangt in die hoedanigheid de voorzitter bij tijdelijke afwezigheid. Daarnaast is de functie een niet mis te verstane herinnering aan de vierjaarlijkse populariteitspoll binnen de partij. Zo ging Herman De Croo er in een niet zo ver verleden prat op dat hij, en niet de evidente numero uno Verhofstadt, de meeste stemmen had gekregen bij de verkiezingen voor het partijbestuur in 2004. In 2008 moest De Croo Karel De Gucht en Verhofstadt wel laten voorgaan.

Hannes Cattebeke

‘Ik heb gezegd dat ik protesteer tegen de machtsgreep van de clan uit de Antwerpse gemeenteraad. Meer voeg ik niet toe.’

Erevoorzitter Frank Vanhecke (Vlaams Belang), over zijn ontslag uit de partijraad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content