Venetië verzuipt

© Claudia Manzo

Nee, deze toeristen zijn niet in een avontuurlijk waterpark beland, ze waden door de historische straten van Venetië. Italië wordt al twee weken geteisterd door noodweer. Op het dieptepunt van de ramp stond 70 procent van Venetië blank. In sommige straten was het water gestegen tot anderhalve meter hoogte.

In het hele land zijn minstens 32 mensen omgekomen, en ook de natuur krijgt zware klappen. Liefst 14 miljoen bomen zijn ontworteld, vooral in de streek rond de Alpen. Volgens specialisten zal het een eeuw duren voor het ecosysteem hersteld zal zijn.

Naar goede Italiaanse gewoonte klinkt er scherpe kritiek op corrupte overheden en bedrijven. In verscheidene dorpen zijn huizen ondergelopen die in risicogebied lagen en nooit gebouwd hadden mogen worden. De populistische Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft, naar even goede gewoonte, fors uitgehaald naar de EU. Volgens Salvini zal Italië minstens 40 miljard euro nodig hebben om de schade te herstellen. ‘Ik hoop dat de EU niet opnieuw klaagt dat we te veel geld uitgeven’, zei hij – een sneer naar de Europese kritiek op het Italiaanse begrotingsbeleid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content