Het aantal amateurfotografen dat een reflexcamera aanschaft, is de laatste jaren hand over hand toegenomen. Ze willen op gezette tijden een ander toestel, bewerken hun foto’s dat het een lieve lust is en zetten ze daarna online via toegankelijke sites als Picasa, Flickr of Facebook. De ene doet dat omdat het veel goedkoper is dan ze af te drukken en aan iedereen te gaan tonen, de andere drukt ze nog altijd af in een warenhuis of zelfs bij zich thuis, hoewel dat door de prijs van de inkt nog steeds erg duur is. En uiteraard zijn er ook mensen die heelder fotoboeken samenstellen met behulp van hun computer, om ze dan op gespecialiseerde sites als Mypix of Fnac te bestellen.

Het zijn dus relatief goede tijden voor de fabrikanten van fototoestellen. Hebben ze ook de ruimte om te vernieuwen? Na de wedloop op de pixels besteden de meeste merken tegenwoordig veel aandacht aan de multimediale opties. Er duiken fototoestellen op met een touchscreen of met een functie die automatisch bepaalde kenmerken van een beeld herkent. Er zijn intelligente lenzen en toestellen met gps of wifi.

Maar de producenten richten hun aandacht ook naar de beginners. Zij maken nog altijd één derde van de consumenten uit, en ze willen zich niet ruïneren. Een compact model hebt u dezer dagen al voor 160 euro. De prijzen van de reflexmodellen zijn het voorbije jaar nog eens met 11 procent gezakt. Voor 650 euro hebt u vandaag al een uitstekend exemplaar. Meer zelfs, er zijn al complete reflexmodellen voor minder dan 500 euro. Dat is de helft van de prijs die u daar twee jaar geleden voor moest neertellen.

>De meest vernieuwende FUJIFILM W1 (449 euro)

Fujifilm heeft een flinke voorsprong genomen met zijn W1. Deze compactversie is bedoeld voor foto’s in… reliëf. Daartoe is hij uitgerust met twee lenzen en twee sensoren van elk 10 megapixels, die op 7,1 centimeter van elkaar liggen. Dat geeft hetzelfde parallaxeffect als de ogen van de mens. Juist daardoor kunnen de hersenen een indruk van reliëf krijgen. Om van de dieptebeelden te kunnen genieten, is er in drie oplossingen voorzien: het W1-scherm, waardoor een speciaal brilletje niet meer nodig is, een speciale digitale fotolijst (V1, voor 349 euro), en de mogelijkheid om af te printen vanaf de Fujifilmwebsite.

>De globetrotter SAMSUNG ST1000 (399 euro)

Dit model is op maat gesneden van de ervaren reiziger die zijn avonturen wil delen met familie en vrienden. De ST1000 is uitgerust met een gps die het mogelijk maakt de locatie weer te geven waar de foto is genomen. Eenmaal getagd is het een makkie om de foto’s in te voeren in Google Maps of Google Earth. Meer nog, dankzij de wififunctie kunt u de foto’s op het internet gooien vanaf de eerste de beste hotspot. De bediening is eenvoudig: het volstaat om het adres van uw correspondent aan te klikken op het touchscreen van 3,5 inch. Jammer dat er geen waterdicht hoesje bestaat voor dit model, anders was dit een onklopbare globetrotter geworden die u ook kon meenemen naar een duikparadijs.

>De goedkoopste KODAK C180 (99 euro)

Voor een eerste kennismaking met digitale fotografie of als cadeau voor een kind biedt deze Kodak een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding aan. Het toestel biedt een zoom (3x), een scherm van 2,4 inch en 10,2 megapixels. U kunt er ook geluidsvideo’s mee maken met VGA-kwaliteit. Het enige minpunt is dat het op batterijen werkt, waardoor het toch weer iets minder goedkoop wordt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content