Van ’t Lam Gods geslagen

© DIRK WAEM / BELGAIMAGE

Vol ontzag, vergezeld van alle ongemakkelijke lachjes die bij een koninklijk bezoek horen, bewondert het koningspaar de Madonna van Nicolaas van Maelebeke. Het is vermoedelijk Jan Van Eycks laatste werk, dat pas voltooid werd na zijn dood in 1439, en toont een adembenemend tafereel waarbij de maagd Maria haar kind vasthoudt in het gezelschap van Nicolaas van Maelbeke, de opdrachtgever van het werk. Te midden van Van Eyck. Een optische revolutie, de tentoonstelling die sinds vorige week in het Gentse Museum voor Schone Kunsten loopt, lijkt het koningspaar even van ’t Lam Gods geslagen, zoals dat in Gent heet.

Opmerkelijk genoeg kreeg de koninklijke familie er vorige week ook een nieuwe telg bij. Sinds Albert II vorige week toegaf dat Delphine Boël wel degelijk zijn dochter is, geldt de Britse kunstenares voortaan als familielid. Of die nieuwe familieband ook een dergelijk familietafereel zal voortbrengen, is uiterst twijfelachtig. Voorlopig heeft koning Filip zich nog niet uitgesproken over zijn ‘nieuwe’ halfzus.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content