Microben veroorzaken overal problemen voor de mens, zowel in zijn lichaam als daarbuiten.
...

Microben veroorzaken overal problemen voor de mens, zowel in zijn lichaam als daarbuiten. Zo zijn maagzweren een gevolg van de activiteit van een bacterie, Helicobacter pylori. Maar zij is niet de enige. In een klein aantal maagzweren wordt ook een andere bacteriesoort gevonden, diein 1990 voor het eerst werd geobserveerd, maar pas nu gekweekt en gedetermineerd is, door Freddy Haesebrouck en zijn collega's van de Vakgroep Pathologie, bacteriologie en pluimveeziekten vande Universiteit Gent. De identificatie is gepubliceerd in de International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. Het betreft de Helicobacter suis die vooral in varkensmagen leeft, maar die in bepaalde omstandigheden de sprong van varken naar mens kan maken. Voor varkens kanze dodelijk zijn. De Gentse onderzoekers konden de bacterie op het spoor komen door in laboratoriumomstandigheden haar natuurlijke leefmilieu na te bootsen. Daarvoor gebruikten ze een mengeling van een sterk zuur en houtskool. De definitieve identificatie gebeurde door middel van DNA-analyse. Ook de suikerindustrie worstelt met problemen als gevolg van bacteriën. Diksap is een tussenproduct bij de vorming van witte suiker. Het wordt soms tot negen maanden lang opgeslagen. Maar recent treedt er om onduidelijke redenen steeds meer suikerverlies in het stockageproduct op. Annelies Justé van het Onderzoeksinstituut Scientia Terrae in Sint-Katelijne-Waver kon samen met collega's van de Katholieke Universiteit Leuven de schuldige identificeren. Het betreft de zoutminnende melkzuurbacterie Tetragenococcus halophilus, die na verloop van tijd de microbenflora in de opslag gaat overheersen. In onder meer de Journal of Applied Microbiology leggen de onderzoekers uit dat het voorlopig moeilijk is om de activiteit van de bacterie aan banden te leggen, omdat nog altijd niet duidelijk is waar ze vandaan komt. Elke suikerfabriek blijkt ook zijn specifieke stam van de bacterie te hebben. Voorlopig is het dus alleen maar mogelijk te trachten door allerhande maatregelen besmetting van de stocks zoveel mogelijk te voorkomen. Bacteriën zijn uiteraard niet altijd schadelijk. Een goede vertering hangt voor een groot deel af van de goede werking van onze darmflora. En dat zijn ook vooral bacteriën.