De Antwerpse burgemeester blikt terug op een woelige week.

‘Voor iemand die wil onderzoeken hoe de democratie werkt, was Antwerpen de afgelopen week een interessant laboratorium’, zegt de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A). ‘Het uitgangspunt is uiteraard dat iedereen vrijheid van meningsuiting heeft en mag manifesteren. Als stadsbestuur is het onze verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat iedereen dat recht kan uitoefenen op zo’n manier dat andere mensen daar zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Nu, de drie manifestaties van afgelopen week waren heel verschillend van aard. De betoging van woensdag 31 december was niet op een normale manier aangevraagd – veel te laat – en er was ook geen duidelijk aanspreekpunt bij de organisatoren van de Arabisch-Europese Liga (AEL).’

Waarom was die betoging ingeschat als een laag risico?

patrick janssens: Omdat de AEL de voorbije jaren in Antwerpen fors aan aanhang heeft verloren en er ook geen incidenten meer waren geweest. Dat is achteraf een inschattingsfout gebleken, waar ik als burgemeester uiteraard medeverantwoordelijk voor ben. Bij de ontbinding van die manifestatie is het fout gegaan en heeft een aantal jongeren schade aangericht. Dat had niet mogen gebeuren.

Wat is er dan zaterdag gebeurd?

janssens: Zaterdag was er geen sprake van een manifestatie, omdat er geen aanvraag was ingediend. Een aantal jongeren had via sms opgeroepen om naar de Groenplaats te komen. Dat heeft de politie goed ingeschat, en daar is zeer doeltreffend opgetreden: wie plannen had om te betogen, werd gevraagd om rustig naar huis te gaan en bij weerspannigheid werd er administratief aangehouden. Afgelopen zondag, dan, is alles volgens het boekje gegaan. Er was een organisator, de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM), waarmee wij als stadsbestuur een goed contact hebben.

Hebt u met de AEL niet zulke goede contacten als met VOEM?

janssens: Absoluut niet. En we hebben, daar wil ik niet flauw over doen, ook minder vertrouwen in de AEL. Maar daarom moeten we hun betogingen nog niet verbieden. Ik betwijfel zelfs of het verbieden van een betoging een goed idee is. Toen het Vlaams Belang vorig jaar wilde betogen tegen de islam, heeft de Brusselse burgemeester dat verboden, met alle gevolgen van dien: ongeregeldheden en arrestaties. In Antwerpen hebben wij die betoging toegelaten, en er is niets misgelopen.

Joël De Ceulaer

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content