MAANDAG 16 DECEMBER :

Griekenland. De grote vakbonden sluiten zich aan bij de acties van de boeren die al weken het weg- en spoorverkeer blokkeren. Ambtenaren en werknemers uit de privé-sector protesteren tegen de harde bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Duitsland.Vera Lengsfeld, een lid van de Groenen en een van de vroegere opposanten in Oost-Duitsland, sluit zich aan bij de CDU van bondskanselier Helmut Kohl. Zij kan zich niet verzoenen met de vele contacten tussen de groenen en de communisten. Kohl kan hierdoor zijn krappe meerderheid verruimen.

DINSDAG 17 DECEMBER :

Navo. De EU-landen binnen de Navo bieden Rusland hulp aan bij de ontmanteling van het arsenaal kleinere kernwapens. Het ontbreekt de Russen aan financiële middelen.

Algerije. Het door de regering ingestelde niet-officiële parlement keurt een nieuwe wet goed die ambtenaren verplicht alleen in het Arabisch te schrijven. Intellectuelen, journalisten en het seculiere deel van de bevolking reageren bezorgd. (Zie ook pag. 84.)

Cyprus. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind voor het eerst op bezoek in de voormalige kolonie sinds de onafhankelijkheid in 1960 zegt dat de absurde bewapening van zowel Grieks- als Turks-Cyprioten de vredesonderhandelingen blokkeert.

WOENSDAG 18 DECEMBER :

EU. Het college van Commissarissen voert de strijd op tegen het roken. Terzelfdertijd gaat het ook akkoord met zo’n 40 miljard frank subsidie voor de tabakstelers. Commissaris Padraig Flynn, bevoegd voor Volkgezondheid, is zwaar ontgoocheld.

Navo. De Navo wil een internationale politiemacht om oorlogsmisdadigers in Bosnië op te sporen en te arresteren. Het gaat hierbij in de eerste plaats om Radovan Karadzic en Ratko Mladic. De nieuwe vredesmacht (Sfor) is immers niet geneigd om die taak op zich te nemen. De Navo-leden zijn het eens over de noodzaak van de arrestaties, maar niet over de te volgen methode.

DONDERDAG 19 DECEMBER :

Frankrijk. In Parijs overlijdt de Italiaanse filmacteur Marcello Mastroianni (72). Mastroianni is een van de grootste Europese acteurs van de jongste vijftig jaar. Zijn doorbraak kwam met ?La Dolce Vita?.

Luxemburg. Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland treden toe tot het Verdrag van Schengen.

VRIJDAG 20 DECEMBER :

Somalië. De oorlog laait weer op in de hoofdstad Mogadishu. Bij gevechten komen minstens 300 mensen om het leven.

ZONDAG 22 DECEMBER :

Italië. Premier Romano Prodi slaagt erin de begroting voor 1997 na drie maanden discussie door het parlement te loodsen. Het begrotingstekort (7,1 procent) moet worden teruggebracht tot 3,1 procent om in aanmerking te komen voor de Europese Muntunie.

Noord-Ierland. Bij een bomaanslag in Belfast vallen twee gewonden. Velen vrezen dat de protestantse milities achter de aanslag zitten en dat ook zij hun staakt-het-vuren verbreken. Dit zou het begin kunnen zijn van een nieuwe spiraal van geweld.

MAANDAG 23 DECEMBER :

Turkije. De Koerdische PKK-leider Abdullah Ocalan roept op tot een vreedzame oplossing van de twaalf jaar durende oorlog met de Turkse regering. Hij kondigt nieuwe voorstellen aan en benadrukt dat de PKK geen afscheiding wil van Turkije.

DINSDAG 24 DECEMBER :

Duitsland. Een vrouw blaast zichzelf op tijdens een kerkdienst in Frankfurt. Er vallen drie doden.

Rwanda. De overheid arresteert 2.300 uit Tanzania teruggekeerde Rwandezen op verdenking van volkerenmoord.

DONDERDAG 26 DECEMBER :

Zuid-Korea. Met een grote stakingsgolf reageren de vakbonden op de nieuwe arbeidswet. Alleen de leden van de regerende Nieuw Korea Partij waren uitgenodigd op de stemming. (Zie ook pag. 38.)

VRIJDAG 27 DECEMBER :

Rwanda. Het eerste proces tegen vermeende daders van de genocide (1994) begint.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content