MAANDAG 16 DECEMBER :

De Vlaamse regering is onschuldig in de carrousel van fictieve facturen die Globe trading International aan de Boelwerf aanrekende. De 196 miljoen frank die bestemd was voor herscholing van het Boelwerfpersoneel ging naar de betaling van lonen.

Nabela Benaïssa, zus van de verdwenen Loubna, krijgt de tweejaarlijkse prijs van de Franstalige Liga voor de Rechten van de Mens omwille van haar burgerzin, geloof in de democratie en inzet voor de toenadering tussen culturen en gemeenschappen. (Zie ook pag. 12.)

DINSDAG 17 DECEMBER :

Central Station, de elektronische knipseldienst van dagbladuitgevers en Roularta, stopt zijn werkzaamheid. Central Station biedt via Internet krantenartikels aan aan bedrijven, instellingen en overheidsdiensten. In de betwisting over auteursrechten geeft de rechter de journalisten gelijk. Central Station blijft wel bestaan tot de zaak in beroep is behandeld.

Het Vlaamse adoptiedecreet is klaar. Voortaan moet elke adoptie van buitenlandse kinderen door een centrale instantie worden beoordeeld. Adoptieouders moeten een voorbereidingsprogramma volgen.

De federale regering legt de loonnorm vast : over de volgende twee jaar mogen de lonen maar 6,1 procent stijgen. Loopbaanonderbreking wordt een recht, net als halftijds brugpensioen vanaf 58 jaar.

Een Frans kinderkoor komt niet naar het internationaal festival in Merksplas. Omwille van de zaak-Dutroux willen de Franse ouders niet dat hun kinderen bij Belgische gezinnen logeren.

WOENSDAG 18 DECEMBER :

Het gerecht opent een onderzoek naar de VZW Opérations Marie-France Botte. Dat is het gevolg van klachten van de Thaise niet-gouvernementele organisatie waarmee Botte sinds 1989 samenwerkt. Die NGO zegt dat Botte de fondsen die ze verzamelt, niet aan haar doorstort.

DONDERDAG 19 DECEMBER :

Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Marc Bossuyt (52) wordt door de Senaat voorgedragen als rechter in het Arbitragehof. Dat Hof beoordeelt onder meer klachten over discriminatie. Bossuyt is daarin specialist.

VRIJDAG 20 DECEMBER :

Een vierde overval op een bankautomaat mislukt. Banksys, het bedrijf dat bank- en geldautomaten beheert, beslist minder bankautomaten te vullen. Dat moet overvallers ontmoedigen.

Vlaams parlementsvoorzitterNorbert De Batselier (SP) vindt dat te veel parlementsleden wegblijven bij de debatten en dreigt met maatregelen. Bij de bespreking van de begroting 1997, die meerderheid tegen minderheid wordt goedgekeurd, waren gemiddeld 47 van de 124 Vlaamse parlementsleden aanwezig.

Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, dagvaardt Paul Marchal in kort geding. Hij wil dat Marchal afziet van het gebruik van de naam Eefje. Uitspraak op 2 januari.

De Vlaamse regering regelt de toelatingsproef voor artsen en tandartsen. Het examen zal bestaan uit zestig vragen, en centraal worden georganiseerd in Brussel.

ZONDAG 22 DECEMBER

Anderlecht schorst zijn voetballer Gilles De Bilde voorlopig. Aanleiding is de vuistslag die de Bilde tegenspeler Krist Porte (Aalst) gaf. Porte dient klacht in.

DINSDAG 24 DECEMBER :

Vanaf 1 januari krijgt elk kind een identiteitskaart. Naast een foto en de identiteit van het kind vermeldt de kaart ook de naam van de persoon die in dringende gevallen moet worden gewaarschuwd.

WOENSDAG 25 DECEMBER :

Koning Albert II wijdt zijn kerstboodschap aan de gebeurtenissen van de jongste vier maanden. De bezorgdheid om kinderen, hier en elders, vormt de kern van de toespraak. De koning roept op tot verantwoordelijkheid en waarschuwt voor extremisme en loze beschuldigingen.

DONDERDAG 26 DECEMBER

Het parket van Brussel arresteert de vermoedelijke dader van de overvallen op geldtransporten, zoals op 4 december in Heverlee. Of de man weet heeft van de wapens en springstoffen gevonden bij een huiszoeking van vrijdag 20 december in een villa in Overijse, is niet bekend. De huurder van de villa zou deel uitmaken van een internationale gangsterbende. Hij is voortvluchtig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content