MAANDAG 26 AUGUSTUS :

Zuid-Korea. Twee ex-presidenten, de militairen Chun Doohwan en zijn opvolger Roh Tae-woo, krijgen zware straffen voor de staatsgreep van 1979, de moord op honderden betogers en de corruptie waaraan ze zich schuldig maakten. Chun krijgt de doodstraf, Roh 22 jaar gevangenisstraf.

Zimbabwe. De overheid ontslaat 150.000 ambtenaren na vier dagen staking. De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht uit vrees voor rellen. De staking draait vooral om looneisen.

DINSDAG 27 AUGUSTUS :

Estland. Bij de derde en beslissende ronde in het parlement slaagt zittend president Lennart Meri er niet in zich te laten herverkiezen. Binnen een maand zal een speciale kiesraad (met alle parlementsleden en de vertegenwoordiges van de regio’s) samenkomen om een andere president te kiezen.

Groot-Brittannië. De kaping van een Sudanees vliegtuig door zeven Irakezen eindigt zonder bloedvergieten. Het vliegtuig, dat op weg was van Khartum naar het Jordaanse Amman, werd gedwongen koers te zetten naar Londen, via een tussenstop in Cyprus. De zeven Irakezen vragen politiek asiel.

VN. Secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, waarschuwt de strijdende partijen in Liberia dat de VN-vredesmacht het land zal verlaten als ze het vredesproces geen nieuw leven inblazen. Boutros-Ghali stelt Somalië als voorbeeld. De VN is ook niet te spreken over de systematische plunderingen van haar voorraden en wagenpark.

Duitsland. De vakbeweging en de sociaal-democratische oppositie roepen opnieuw op tot een massale betoging (op 7 september) tegen de bezuinigingsplannen van de regering. De bezuinigingsvoorstellen komen voor het parlement op 13 september.

WOENSDAG 28 AUGUSTUS :

Japan. Het Hooggerechtshof verplicht de inwoners van de provincie Okinawa om grond te verpachten aan de Amerikaanse legerbasissen. De inwoners, gesteund door hun gouverneur, weigerden dit. Na de verkrachting van een twaalfjarig meisje, een jaar geleden, klinkt de eis van volledige terugtrekking van de Amerikaanse militairen almaar sterker.

Groot-Brittannië. Met een simpele handtekening op een rechtbank in Londen komt er een einde aan het huwelijk van kroonprins Charles en Diana Spencer. Het huwelijk werd 15 jaar geleden gesloten, maar was de jongste jaren verworden tot een relrelatie die werd uitgevochten in de media.

DONDERDAG 29 AUGUSTUS :

Noorwegen. Een Russisch vliegtuig stort neer bij een landingsmanoeuvre in Spitsbergen. Alle 143 inzittenden, Russische mijnwerkers, komen om.

Zwitserland. Volgens Television Suisse Romande is de Zaïrese president Mobutu Sese Seko ernstig ziek en is hij in een Zwitserse kliniek geopereerd aan prostaatkanker.

Mexico. Het Revolutionair Volksleger (EPR, een nieuwe guerrillagroep) voert in zes staten aanvallen uit op vooral politie- en legerposten. De EPR roept de bevolking op om in opstand te komen en het regime van president Ernesto Zedillo omver te werpen.

VRIJDAG 30 AUGUSTUS :

Polen. Het parlement stemt met een ruime meerderheid in met de liberalisering van de abortuswet. De Senaat en uiteindelijk de president moeten de wet nog goedkeuren.

ZATERDAG 31 AUGUSTUS :

Groot-Brittannië. Volgens de krant The Guardian wil ex-premier Margaret Thatcher de conservatieve partij verlaten voor de anti-Europese Referendumpartij.

ZONDAG 1 SEPTEMBER :

Burundi. President Pierre Buyoya lijkt meer en meer de gijzelaar te worden van het leger en de extremisten. De leider van de extremistische Tutsi, Deo Niyonzima, eist dat 5.000 van zijn militieleden worden opgenomen in het leger.

Het koninklijke sprookje is voorbij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content