MAANDAG 26 AUGUSTUS :

Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte (SP) onderzoekt of wedstrijdorganisatoren kunnen worden verplicht te betalen voor de ordehandhaving bij hun manifestaties. Voor de finalewedstrijd voor de Europese beker der bekerhouders op 8 mei bedroeg de factuur 33,5 miljoen frank. Vande Lanotte vindt dat de kosten onbeheersbaar blijven stijgen.

DINSDAG 27 AUGUSTUS :

Leo Hellemans, die sinds mei hoofdredacteur van het BRTN-radionieuws was, wordt nu hoofdredacteur van de BRTN-televisienieuwsdienst. Hij wordt op de radio vervangen door Jos Bouveroux.

WOENSDAG 28 AUGUSTUS :

De NMBS draagt een goederenwagon, die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor de deportatie van politieke gevangenen, over aan het nationaal gedenkteken Fort Breendonk. Dat deed in de oorlog dienst als concentratiekamp.

DONDERDAG 29 AUGUSTUS :

Hevige regenbuien veroorzaken overstromingen. Vooral de kust en het centrum van het land worden zwaar getroffen. Op enkele dagen tijd valt zoveel regen dat augustus 1996 de natste maand wordt sinds de metingen begonnen in 1833. De schade loopt in de miljoenen.

Naar aanleiding van haar 75-jarig bestaan opent het persbureau Belga een tentoonstelling die via 150 persfoto’s de hoogtepunten en de dagelijkse actualiteiten van de afgelopen driekwarteeuw doet herleven.

VRIJDAG 30 AUGUSTUS :

De Zwitserse luchtvaartmatschappij Swissair, die een aandeel van 49,5 procent in Sabena heeft, boekt een halfjaarlijks verlies van meer dan een miljard frank. Dat verlies is vooral te wijten aan Sabena. Swissair meldt wel dat de harde sanering van Sabena resultaten begint op te leveren.

Rijkswachten politie waarschuwen nogmaals voor overdreven snelheid, dé oorzaak van de meeste ongevallen. Ze overwegen om hardrijders via een bewustmakingscursus van twintig uur de risico’s van onverantwoord rijgedrag in te prenten.

Afgevaardigd bestuurderFreddy Van Gaever van de Vlaamse Luchttransportmaatschappij ( VLM) verwerft via zijn dochtermaatschappij Frevag NV 95 procent van de aandelen van VLM. Wie het geld voor de overname bijeenbrengt, blijft geheim.

ZATERDAG 31 AUGUSTUS :

José Happart (SP) eist een achterstallige som van 200.000 frank voor de periode waarin hij (tegen de wet in) burgemeester was. De Limburgse gouverneur verwerpt het besluit van de gemeenteraad dat geld uit te betalen.

De nationale voetbalploeg zet de voorronde van het Wereldkampioenschap ’98 in met een 2-1 overwinning op Turkije. Voor de wedstrijd rijst fel protest tegen de beslissing van minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte om Turken, wonend in België, niet toe te laten in de vakken van de Belgische supporters.

ZONDAG 1 SEPTEMBER :

De zestiende editie van de Gordel lokt bijna 90.000 officiële deelnemers. Voor het eerst zijn ook in-line skaten en mountainbiken opgenomen. Twee deelnemers worden slachtoffer van een hartaanval. Zoals elk jaar protesteren Franstalige extremisten door spijkers op het parcours te gooien en wegwijzers weg te nemen.

Motorcrosser Stefan Everts wordt wereldkampioen 250 cc. Tegen Everts lopen nog een aantal klachten wegens het gebruik van onreglementaire benzine.

MAANDAG 2 SEPTEMBER :

Door de brand in de Antwerpse haven waarbij verschillende loodsen van de Katoennatie in Kallo in vlammen opgaan, wordt het rampenplan afgekondigd. Er lopen meer dan honderd schadeclaims binnen. De brandweer schat dat er nog drie dagen nageblust moet worden.

Hevige regenbuien zorgen voor wateroverlast, hier in Waver.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content