MAANDAG 18 AUGUSTUS.

Het kabinet van minister van Landsverdediging André Flahaut (PS) bevestigt dat Pakistan een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen van het Belgisch leger wil kopen. Het Belgisch leger heeft dertig F-16’s op overschot. SP.A-Spirit laat verstaan dat het dat niet ziet zitten. Er zijn nog heel wat spanningen tussen Pakistan en buurland India en bovendien maken beide landen er geen geheim van dat ze atoomwapens bezitten.

-Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent gaat voor drie jaar dicht. Het museum wordt, voor de eerste keer sinds zijn opening in 1904, grondig gerenoveerd. De topwerken uit de collectie zijn, tot de heropening, ondergebracht in andere Gentse musea.

-Rudy Coddens (SP.A) is de nieuwe Gentse schepen van Onderwijs. Hij volgt Freya Van den Bossche (SP.A) op.

DINSDAG 19 AUGUSTUS.

De zesjarige Anna Sophie Frederix uit Kinrooi overlijdt als gevolg van een voedselvergiftiging, nadat ze van een pastaschotel heeft gegeten. De pasta was thuis bewaard in een koelkast waarin de temperatuur veertien graden Celsius bedroeg, zeven graden méér dan de norm voor koelkasten in supermarkten. In zulke omstandigheden ontwikkelen bacteriën zich makkelijk. Ook haar broertje, twee stiefzusjes en een stiefbroer werden ziek na het eten van de pasta.

WOENSDAG 20 AUGUSTUS.

Belgische Falun Gong-beoefenaars dienen een klacht in tegen de voormalige Chinese leider Jiang Zemin omdat hij Falun Gong-beoefenaars zou hebben vervolgd en gemarteld. Falun Gong is een vorm van meditatie. De klacht past in het kader van de nieuwe Belgische genocidewet. De Chinese ambassade zegt dat de beschuldigingen uit de lucht zijn gegrepen.

DONDERDAG 21 AUGUSTUS.

De maatregelen die de regering-Verhofstadt I in 2000 voorstelde in haar actieplan ‘ozon’ zijn niet of nauwelijks toegepast. De voorstellen die nog niet zijn uitgewerkt, worden opgenomen in het nieuwe ozonplan en er worden nieuwe maatregelen aan toegevoegd. Voormalig minister van Leefmilieu Magda Aelvoet (Agalev) meldt op vrijdag 22 augustus dat er meer maatregelen van het eerste ozonplan zijn uitgevoerd dan de huidige minister van Leefmilieu Freya Van den Bossche (SP.A) laat uitschijnen.

VRIJDAG 22 AUGUSTUS.

Vlaamse expats willen graag hun Belgische nationaliteit houden, zonder hun nieuwe nationaliteit, van het land waar ze wonen, te verliezen. Dat blijkt uit een enquête van de vereniging Vlamingen in De Wereld. Jaarlijks kiezen 17.000 Belgen voor een andere nationaliteit. De Franstalige partijen MR en CDH pleiten voor de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit.

ZONDAG 24 AUGUSTUS.

Voorzitster Joëlle Milquet van de Franstalige christen-democratische CDH is kandidate voor een nieuw mandaat aan het hoofd van de partij, meldt zij zondagavond.

-Agalev zal in oktober congresseren over de vraag of in bepaalde regio’s niet een kartel met de SP.A moet worden gevormd, met het oog op de verkiezingen van 2004, zo wordt zondag gemeld tijdens het zomerweekeinde van Agalev in Nieuwpoort.

Samengesteld door Robin Veltjen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content