MAANDAG 11 AUGUSTUS.

Nederlandse Antillen. Mirna Louisa-Godett wordt benoemd tot premier van de Nederlandse Antillen. Zij is de zus van Anthony Godett, die zich als politicus schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Godett verzet zich sterk tegen elke vorm van bemoeizucht vanuit Amsterdam.

WOENSDAG 13 AUGUSTUS.

Israël. Het Israëlische leger brengt het huis van de Palestijnse dader van de zelfmoordaanslag in Ha’ayin tot ontploffing. De actie is een vergeldingsmaatregel. In de buitenwijken van Oost-Jeruzalem verwoesten Israëlische tanks vijf huizen van Palestijnen. Volgens de Israëlische autoriteiten waren de huizen opgetrokken zonder vergunning.

Verenigde Staten. In de staat New Jersey houdt de inlichtingendienst FBI de Britse wapenhandelaar Hekmat Lakhani aan. Een rechtbank in Newark beschuldigt Lakhani van wapensmokkel en steun aan het terrorisme. De man wou een Russische luchtdoelraket verkopen. De arrestatie past in een onderzoek dat de FBI voert samen met de Russische en Britse autoriteiten.

Zwitserland. Binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) komen de VS en Europa tot een voorzichtig principe-akkoord over hun landbouwbeleid. De Wereldhandelsorganisatie was vragende partij voor de toenadering.

Kosovo. De voormalige Finse premier Harri Holkeri bezoekt de Zuid-Servische provincie Kosovo. Holkeri is de nieuwe VN-bestuurder van Kosovo. Kosovaarse separatisten eisen onafhankelijkheid. Maar Belgrado wil de provincie alleen een vergaand autonoom statuut geven.

Duitsland. De regering beslist tot diepgaande hervormingen om de Duitse economie aan te zwengelen. De lastenverlaging wordt met een jaar vervroegd. Werklozen worden extra gemotiveerd om een baan te zoeken. De hervormingen moeten nog de goedkeuring van het parlement krijgen.

Italië. In de buurt van Milaan wint een koper van een loterijbiljet 66 miljoen euro, een record.

Verenigde Staten. De VS hebben geprobeerd massavernietigingswapens in Irak te deponeren. Daar pakt het dagblad Daily Times met uit. De geheime operatie mislukte, omdat de Amerikanen per vergissing mensen uit hun eigen rangen onder vuur namen.

Chili. De Chileense president Ricardo Lagos wil de mensenrechtenschendingen tijdens de militaire junta behandeld zien. Militairen die nuttige informatie vrijgeven over misdaden tijdens de militaire dictatuur kunnen aanspraak maken op strafvermindering. Een speciale commissie gaat de schadeloosstelling van de slachtoffers onderzoeken.

DONDERDAG 14 AUGUSTUS.

Israël. Soldaten doden een leider van de radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad. Volgens Israël was de man, Mohammed Sidr, ‘een tikkende tijdbom’.

ZATERDAG 16 AUGUSTUS.

Saudi-Arabië. De Ugandese oud-dictator Idi Amin Dada (78) sterft in het Koning Faisal-ziekenhuis in Jeddah. Tijdens het gewelddadig regime van Amin Dada (1971-’79) zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderdduizenden mensen vermoord.

Samengesteld door Sarah Van Leuvenhaege

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content