MAANDAG 11 AUGUSTUS.

Raf Schyvens, de Belg die drie jaar lang in de cel zat in Saudi-Arabië, is in de gevangenis zwaar gemarteld. Hij was veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een bomaanslag op een Brit. Zes anderen, vijf Britten en een Canadees, ondergingen hetzelfde lot. Zij mochten, net als Schyvens, hun cel verlaten nadat de Saudische koning Fahd hen gratie verleende. De Britse kroonprins Charles zou zijn goede contacten met het Saudische vorstenhuis aangewend hebben om de zeven vrij te krijgen.

-Willy De Waele (VLD), burgemeester van Lennik, dreigt ermee met eigen personeel de postbedeling vanuit het gemeentehuis te verzorgen, als De Post er niet snel in slaagt op tijd te werken. De postbodes van Lennik reageren met een staking. Na een gesprek met de burgemeester hervatten acht van de twaalf postbodes hun werk. De Waele heeft een dag later een gesprek met de directie van De Post en bergt zijn plannen op. In Temse en Antwerpen (binnen een straal van 15 kilometer rond het centrum) wordt de post al bezorgd door stadspersoneel.

DINSDAG 12 AUGUSTUS.

Doctors Steven Dewitte en Dominique Crommelynck van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) krijgen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de Aqua Outstanding Teamwork Award. Hun team bestudeert al jaren de stralingsbalans van de aarde. Het KMI ontwierp dankzij die studies een absolute stralingsmeter die al zeven keer meereisde met een spaceshuttle.

-In Menen zijn de eerste autowrakken van het gezonken autoschip Tricolor aangekomen bij nv Galloo. Het recyclagebedrijf kocht de gezonken Tricolor met de volledige lading op, in totaal zo’n 20.000 ton schroot. De auto’s worden vermalen, waarna het schroot terug aan de staalindustrie geleverd wordt.

-De rechtbank in Dendermonde veroordeelt 25 mensen, 24 Albanezen en een Turk, tot straffen van drie tot acht jaar cel en forse geldboetes wegens mensensmokkel. De bende smokkelde in 2001 en 2002 meer dan 10.000 illegalen vanuit Brussel naar het Verenigd Koninkrijk.

DONDERDAG 14 AUGUSTUS.

Prins Filip mag vanaf een speciaal ingerichte helihaven op het koninklijk domein van Laken met zijn helikopter boven de no fly-zone van Brussel vliegen. Voormalig minister van Verkeer Isabelle Durant (Ecolo) verleende de kroonprins die uitzonderingsmaatregel. Federaal minister van Mobiliteit Bert Anciaux (Spirit) geeft in een reactie te kennen dat dan alle vliegverkeer boven het domein van Laken moet kunnen.

-De kamer van inbeschuldigingstelling in Luik beslist dat Michel Lelièvre in de cel moet blijven. Lelièvre, die samen met Marc Dutroux, Michèle Martin en Michel Nihoul zal terechtstaan voor het hof van assisen, had via zijn advocaat, meester Olivier Slusny, zijn voorlopige vrijlating gevraagd. Het proces begint op 1 maart 2004.

ZATERDAG 16 AUGUSTUS.

Het Leuvense festival Marktrock kon rekenen op meer dan 300.000 bezoekers tijdens de drie festivaldagen (13, 14 en 15 augustus). Donderdag 14 augustus kreeg een 67-jarige vrouw een hartstilstand op de Grote Markt. Ondanks de snelle interventie van de MUG overleed de vrouw in de loop van die avond in het ziekenhuis.

Samengesteld door Robin Veltjen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content