ZONDAG 3 AUGUSTUS.

Servië en Montenegro. In de Zuid-Servische provincie Kosovo schiet een sluipschutter een politieagent van de Verenigde Naties dood. Dat delen functionarissen van de UNMIK, de VN-missie in Kosovo, mee. De agent, van Indiase nationaliteit, is de eerste politieagent van UNMIK die tijdens zijn dienst het leven laat. Hij reed in een VN-voertuig toen hij onder vuur werd genomen.

Spanje. De Baskische afscheidingsbeweging ETA deelt in de Baskische krant Gara mee dat ze hard zal blijven toeslaan tegen de Spaanse toeristische industrie. In het bericht eist de ETA ook de verantwoordelijkheid op voor de acht aanslagen tussen 14 juni en 22 juli van dit jaar. Onder andere hotels in Benidorm en Alicante waren toen het doelwit.

Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en zijn onderminister Richard Armitage zien een tweede ambtstermijn niet zitten, zelfs indien president George W. Bush eind 2004 herverkozen wordt, aldus de krant The Washington Post.

DINSDAG 5 AUGUSTUS.

Indonesië. Een rechtbank in Jakarta veroordeelt generaal-majoor Adam Damiri tot drie jaar gevangenis wegens mensenrechtenschendingen. Damiri wordt verantwoordelijk gesteld voor het geweld van de regeringstroepen in Oost-Timor in 1999. Hij gaat in hoger beroep.

Zwitserland. In Genève veroordeelt een rechtbank de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto en haar echtgenoot Asif Zardari tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel, een boete van elk 50.000 dollar en het terugbetalen van elf miljoen dollar aan de Pakistaanse regering. De twee zouden miljoenen dollars hebben witgewassen, die ze daarna illegaal op Zwitserse rekeningen stortten en naar Pakistan overhevelden.

WOENSDAG 6 AUGUSTUS.

Verenigde Staten. Filmacteur Arnold Schwarzenegger stelt zich kandidaat voor het gouverneurschap van de staat Californië. ( Zie ook p. 85)

DONDERDAG 7 AUGUSTUS.

Ierland. Een rechtbank in Dublin veroordeelt Michael McKevitt (53) tot twintig jaar gevangenis wegens het leiden van de terroristische organisatie Real IRA. Die wordt onder meer verantwoordelijk geacht voor de bloedige aanslag in Omagh in 1998, waarbij 29 mensen omkwamen.

vrijDAG 8 AUGUSTUS.

Duitsland/Italië. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder aanvaardt een uitnodiging van de voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi om in augustus de opera Carmen bij te wonen in Verona. Eerder laste Schröder zijn Italiaanse vakantie af wegens beledigende taal van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi tegenover Duitsers.

Verenigde Staten. Aartsbisschop Rowan Williams van de Anglicaanse kerk kondigt een top aan (in Londen, in oktober) over de impact van de benoeming, op 5 augustus, van Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire. De benoeming veroorzaakt veel deining omdat Robinson openlijk toegeeft homofiel te zijn. De conservatieven binnen de Anglicaanse kerk dreigen met een schisma.

Samengesteld door Robin Veltjen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content