MAANDAG 4 AUGUSTUS.

Het lichaam van de 44-jarige machinist die op vrijdag 1 augustus omkwam in een ongeluk met de sleepboot De Burcht in de Schelde bij Antwerpen, wordt geborgen.

De Antwerpse inspecteur Allen Mens ontkent rechtstreeks betrokken te zijn in de zaak-Bart De Bie. Beide Antwerpse politiefunctionarissen worden verdacht van machtsmisbruik, foltering en inbreuk op de racismewetgeving.

De medereizigers van de verdronken KAJ-meisjes komen aan in Zaventem. KAJ-woordvoerder Bart Bynens noemt de verdrinkingsdood van de twee Limburgse meisjes op de Filipijnen een tragisch ongeval. De leiding wil geen eind maken aan het organiseren van zogenaamde inleefreizen.

De fiscale amnestie staat weer volop ter discussie. Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) kan de regeling de Belgische schatkist met een half miljoen euro spekken. Reynders pleit voor verschillende terugkeertarieven, afhankelijk van de bestemming dat het geld in België krijgt.

DINSDAG 5 AUGUSTUS.

Op de luchthaven van Zaventem raken honderden vacatures niet ingevuld. Het nachtwerk of de verplaatsing naar de luchthaven schrikt mensen af. Volgens de woordvoerder Jan Van der Cruysse van luchthavenuitbater BIAC gaat het om 300 tot 400 vacante banen.

WOENSDAG 6 AUGUSTUS.

De debuutfilm van Tom Barman Any Way The Wind Blows is geselecteerd voor het World Film Festival in Montréal. Het Vlaams Audiovisueel Fonds maakt dat bekend op het Internationaal Filmfestival in Locarno, Zwitserland.

Aangekondigd wordt dat vanaf het einde van de week de ‘pleisterpil’ Evra in de Belgische apotheken te krijgen is. Elke week brengt een nieuwe pleister de gewenste hormonen in de bloedbaan van de vrouw. De nieuwe pleisterpil wordt niet door het ziekenfonds terugbetaald.

DONDERDAG 7 AUGUSTUS.

De politie van Borgloon rolt een Slowaaks-Tsjetsjeense criminele bende op. De bende vervalste nummerplaten, rijbewijzen, verzekeringsattesten en boorddocumenten. De criminelen hielden zich ook bezig met mensenhandel.

De dienstencheque voor huishoudelijke hulp kent veel succes in Vlaanderen. Sinds midden mei, tijdstip vanaf wanneer hij kon worden aangeschaft, heeft hij al voor 350 nieuwe jobs gezorgd. Dat maakt de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling RVA bekend.

In Saudi-Arabië wordt de Belg Raf Schyvens vrijgelaten. Hij was vorig jaar april veroordeeld tot acht jaar gevangenis voor zijn aandeel bij een bomaanslag in Riyad in november 2000. Naar eigen zeggen verleende hij hulp aan een slachtoffer op de plaats van de aanslag.

VRIJDAG 8 AUGUSTUS.

De verzekeringsmaatschappijen DKV, Fortis AG en ING moeten hun ziekenhuispolissen in duidelijke taal formuleren. Bovendien mogen hun polissen geen indiscrete medische vragen bevatten. Dat blijkt uit een vonnis van de Brusselse rechtbank van koophandel op 26 juni, dat Test-Aankoop bekendmaakt.

ZATERDAG 9 AUGUSTUS.

Een Belgische vissersboot, de Z 59, zinkt voor de kust van het Engelse Suffolk na een aanvaring. De zes bemanningsleden worden gered.

Samengesteld door Sarah Van Leuvenhaege

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content