WOENSDAG 16 JULI.

Verenigd Koninkrijk. Het 12-jarige Britse meisje Shevaun Pennington is weer veilig thuis. Het meisje vloog met de Amerikaanse ex-marinier Toby Studabaker naar Frankrijk. Ze hadden elkaar via het internet leren kennen. De 31-jarige Amerikaan wordt aangehouden door de Duitse politie in Frankfurt. Hij wordt beschuldigd van ontvoering.

Frankrijk. In het zuidwesten van Frankrijk eist een hevig onweer vier doden. 70 mensen raken gewond. Een aantal campings loopt aanzienlijke schade op. De meeste vakantiegangers houden het voor bekeken en keren huiswaarts.

ZONDAG 20 JULI.

Iran. De Shahab 3-raket komt onder de hoede van de Iraanse elitetroepen, de Revolutionaire Wacht. De raket heeft een reikwijdte van 1300 kilometer. Volgens Iran kan de raket een cruciale rol spelen in de Palestijnse zaak. De Israëlische regering spreekt van een bedreiging voor de hele regio.

DINSDAG 22 JULI.

Frankrijk. De hoogste verdieping van de Parijse Eiffeltoren vat vuur. Drieduizend toeristen worden snel geëvacueerd, waardoor niemand verwondingen oploopt. Na 40 minuten heeft de brandweer het vuur onder controle.

WOENSDAG 23 JULI.

Verenigd Koninkrijk. Bij de luchtvaartmaatschappij British Airways zitten de onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden in het slop. De werknemers verzetten zich tegen een nieuwe werkregeling. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juli leggen de vakbonden van BA het werk neer. Meer dan 500 vluchten worden geschrapt. De staking veroorzaakt ook hinder in Zaventem.

Verenigde Staten. In het stadshuis van New York schiet Othniel Askew het gemeenteraadslid James Davis dood. Een politieman schiet Askew neer. De dader is een politieke rivaal van het slachtoffer. Askew sterft wat later in het ziekenhuis. Burgemeester Michael Bloomberg noemt de schietpartij een aanslag op de democratie.

VRIJDAG 25 JULI.

Israël. De regering kondigt de vrijlating aan van honderden Palestijnse gevangenen. Bovendien zal Israël de ordehandhaving in twee steden op de westelijke Jordaanoever overdragen aan de Palestijnse Autoriteit. De Israëlische tegemoetkoming komt er net voordat de Palestijnse premier Mahmoud Abbas de Amerikaanse president George W. Bush ontmoet in de VS. Bush laat in het onderhoud met Abbas zijn afkeuring blijken van de Israëlische veiligheidsmuur.

Congo. In twee dorpen ten noorden van de stad Bunia zijn tientallen mensen gedood. De Lendu-milities zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de bloedbaden in Drodro en Largo. In de hoofdstad Kin-shasa leggen alle ministers van de overgangsregering ondertussen de eed af.

ZONDAG 26 JULI.

Frankrijk. De Amerikaan Lance Armstrong wint voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk. Na de tijdrit van zaterdag 25 juli was Armstrong al zo goed als zeker van zijn overwinning. Zijn enige rivaal, de Duitser Jan Ullrich, kwam toen immers ten val. De Australiër Baden Cooke wint het puntenklassement, de Fransman Richard Virenque wint het bergklassement.

Filipijnen. President Gloria Arroyo verklaart dat haar land ‘in staat van opstand’ verkeert. Directe aanleiding is de muiterij van een groep militairen die haar aftreden eisen. De opstandige soldaten bezetten sinds zaterdagavond een winkelcentrum in het zakencentrum van de hoofdstad Manila. Arroyo beveelt het leger een einde te maken aan de muiterij.

Samengesteld door Sarah Van Leuvenhaege

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content