MAANDAG 30 JUNI. Algerije.

Een transportvliegtuig van het Algerijnse leger stort neer op een woonwijk, ten westen van de hoofdstad Algiers. Minstens 17 mensen komen om.

Pakistan.

Drie moslimterroristen worden ter dood veroordeeld voor een aanslag in Karachi op 8 mei 2002. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven, onder wie 11 Fransen.

Verenigde Staten.

De handelsrechtbank in New York bepaalt dat het Frans-Amerikaanse mediaconcern Vivendi Universal zijn gewezen gedelegeerd bestuurder Jean-Marie Messier 20,5 miljoen euro vertrekpremie moet uitbetalen. Die had dat contractueel laten bepalen net voor zijn vertrek.

Verenigd Koninkrijk.

Het nieuwe bedrijf dat het Britse spoorwegnet beheert, Network Rail, kondigt aan 2000 banen te zullen schrappen. ( Zie ook p. 45)

Servië.

De door het Joegoslavië-tribunaal gezochte Bosnische Serviër Zeljko Meakic meldt zich bij de politie in Belgrado. Hij wordt ervan verdacht tijdens de oorlog in Bosnië commandant te zijn geweest van het beruchte Omarska-kamp.

WOENSAG 2 JULI. Europese Unie.

Het Europees parlement keurt de wetgeving goed voor etikettering en tracering van genetisch gewijzigde organismen. Hierdoor kan het moratorium op ggo’s worden beëindigd. ( Zie ook p. 84)

Algerije. In het westen van Algerije worden drie nieuwe gevallen van pest vastgesteld. Begin juni zijn in Oran de eerste tien gevallen van pest gesignaleerd.

DONDERDAG 3 JULI. Frankrijk.

Na een debat van 19 dagen keurt de Franse Kamer van Volksvertegenwoordigers de pensioenhervormingen goed van de regering-Raffarin. Vanaf 2008 zullen Franse ambtenaren langer moeten werken voor een volwaardig pensioen.

Saudi-Arabië.

Turki Nasser al-Dandani, de hoofdverdachte van de aanslagen in de Saudische hoofdstad Ryad op 12 mei, blaast zichzelf op met een granaat, nadat hij door de politie is omsingeld.

VRIJDAG 4 JULI. Pakistan.

Bij een aanslag op een moskee in de stad Quetta, bij de Afghaanse grens, komen minstens 44 sjiieten om. Ook de drie daders – vermoedelijk soennieten – overleven de aanval niet.

Verenigde Staten.

Zanger Barry White overlijdt in Los Angeles. Hij was 58 jaar.

Corsica.

Aan de vooravond van een referendum over meer autonomie in Corsica û die op zondag met 51 procent zal worden verworpen û arresteert de politie Yvan Colonna (43), verdacht van moord op de Franse prefect Claude Erignac in 1998. ( Zie ook p. 88)

ZATERDAG 5 JULI. Turkije.

Een explosie in een tankstation in Ankara maakt ruim 100 gewonden. Volgens tv-zender NTV deed de explosie zich voor toen een tankwagen met LPG zijn lading overhevelde.

ZONDAG 6 JULI. Bangladesh/India.

In het noordoosten van India en in Bangladesh zijn door aanhoudende overstromingen al 100 doden gevallen en zijn miljoenen mensen dakloos.

Verenigd Koninkrijk.

Jeffrey John, de homoseksuele priester die was aangewezen om bisschop te worden van Reading, meldt dat hij die functie niet zal opnemen. De aanwijzing van John had veel beroering gewekt in de Anglicaanse kerk.

Liberia.

Charles Taylor, de omstreden president van Liberia, verklaart zich alsnog bereid het land te verlaten. Hij is door zijn Nigeriaanse collega Olusegi-un Obasanjo uitgenodigd naar Nigeria te gaan. ( Zie ook p. 90)

Samengesteld door Ivan Declercq

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content