MAANDAG 23 JUNI.

Israël. Een Belgisch-Nederlandse artsendelegatie die in Palestijnse gebieden de gezondheidssituatie wilde controleren, wordt de toegang tot Israël geweigerd.

Frankrijk. Links Frankrijk protesteert tegen de arrestatie, een dag eerder, van boerenleider José Bové, die de personificatie was van al wie zich verzette tegen genetisch gemodificeerde gewassen. Bové moet een celstraf van tien maanden uitzitten voor het vernietigen van proefvelden.

Duitsland. Door acties van de metaalvakbond in het oosten van het land komt de autoassemblage in de problemen. BMW moet tijdelijke werkloosheid invoeren. Ook VW raakt in nood door vakbondsacties bij toeleveranciers.

Verenigde Staten. Universiteiten mogen positieve discriminatie toepassen voor een diversifiëring van de studentenpopulatie. Dat bepaalt het Hooggerechtshof.

DINSDAG 24 JUNI.

China. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaart Peking vrij van sars. Een dag eerder was dit ook al gebeurd met Hongkong. In het Canadese Toronto daarentegen vielen die dag nog twee doden door sars. Wereldwijd zijn ruim 800 mensen aan sars overleden.

Finland. Matti Vanhanen volgt zijn partijgenote Anneli Jäätteenmäki op als premier. Die laatste nam ontslag na 63 dagen premierschap. Vanhanen was minister van Defensie in de regering-Jäätteenmäki.

Nederland. Bekend wordt dat voormalig voorzitter van het Europees parlement Piet Dankert, een Nederlandse socialist, tijdens het weekend in Perpignan is overleden. Hij was 69 jaar.

WOENSDAG 25 JUNI.

Japan. Japan, een van de grootste geldschieters van het bewind in Myanmar, beslist alle financiële steun te staken zolang oppositieleidster Aung San Suu Kyi niet is vrijgelaten.

Nederland. De luchtvaartmaatschappij KLM schrapt 4500 banen om de kosten te drukken.

Malawi. Het Amerikaanse leger ontvoert vijf mannen uit Malawi, die verdacht worden van lidmaatschap van al-Qaeda.

DONDERDAG 26 JUNI.

Verenigd Koninkrijk. Dennis Thatcher, echtgenoot van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher-Roberts, overlijdt op 88-jarige leeftijd.

Italië. Autobouwer Fiat zal de komende drie jaar 12.300 banen schrappen. Op de beurs heeft Fiat in een jaar tijd de helft van zijn waarde verloren.

ZATERDAG 28 JUNI.

Nederland. Bij een gasexplosie in de Haagse schilderswijk raken achttien mensen gewond, van wie acht ernstig.

Verenigde Staten.

In Chicago stort een houten terras op een derde verdieping in. Daarbij komen 11 mensen om en raken 35 anderen gewond.

ZONDAG 29 JUNI.

Tunesië. Voor de derde keer in een week tijd zinkt een boot met vluchtelingen voor de kust van Tunesië. Drie mensen verdrinken, 35 mensen worden opgepikt.

Duitsland. De Duitse regering beslist om de geplande belastingverlaging in 2004, een jaar eerder dan gepland, in te voeren. Bedoeling is de economie aan te zwengelen. (Zie ook blz. 96)

Verenigde Staten. In haar huis overlijdt de actrice Katharine Hepburn op 96-jarige leeftijd.

Samengesteld door Ivan Declercq

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content