MAANDAG 23 JUNI.

België is meer dan ooit draaischijf in de handel en productie van synthetische drugs. Dat meldt de federale politie. Samen met Nederland bevoorraadt België de wereldmarkt in XTC. Elk jaar worden er 24 miljoen XTC-pillen verbruikt in ons land.

– De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling beslist dat Marcel Vervloesem voor de correctionele rechtbank van Turnhout moet verschijnen wegens kindermisbruik.

DINSDAG 24 JUNI.

De Nederlandse stripauteur Dick Matena neemt de bronzen Adhemar in ontvangst. De Adhemar is de Vlaamse gemeenschapsprijs voor strip-lbums. Dick Matena krijgt de onderscheiding voor zijn bewerking van De Avonden van Gerard Reve.

– De onderwijslonen zijn in vergelijking met 1999 gestegen met 10 procent. Sinds 1999 zijn er in het kleuter-, basis- en middelbaar onderwijs bijna 6800 nieuwe banen bijgekomen. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) bekend.

WOENSDAG 25 JUNI.

Bij het informatiebedrijf Wolters Kluwer België worden volgens het nieuwe herstructureringsplan in de komende drie jaar 146 banen geschrapt. De uitgever plant bovendien investeringen om meer informatie online aan te bieden.

– De Congolese ex-premier Leon Kengo wa Dondo wordt in België aangeklaagd voor het witwassen van geld. België begon na de val van voormalig Zaïrees president Mobutu Sese Seko een onderzoek naar de financiële praktijken van Kengo wa Dondo. De huidige Congolese regering beschuldigt hem ervan miljoenen dollars overheidsgeld te hebben verduisterd.

– De correctionele rechtbank van Gent veroordeelt Joop Schafthuizen tot zeven maanden gevangenis met uitstel. De vriend van auteur Gerard Reve stond terecht voor de aanranding van een jongen.

VRIJDAG 27 JUNI. De videobeelden die dierenrechtenorganisatie Gaia heeft gemaakt van de veemarkt in Ciney zijn volwaardige bewijsstukken. Dat beslist het Luikse hof van beroep.

– Vier postbodes en de postmeester van het kantoor in Wezembeek-Oppem moeten voor de rechter verschijnen. De vijf wordt onopzettelijke doding ten laste gelegd in het proces-David Van Geysel. Dat is de postbeambte die zelfmoord pleegde na continue pesterijen op het werk.

– De Vlaamse regering keurt de oprichting van een publiek-private vennootschap goed die de ondertunneling van de Krijgsbaan aan de luchthaven van Deurne kan realiseren. Nu moet de privésector nog met de toegezegde financiën over de brug komen.

ZATERDAG 28 JUNI.

Yves Leterme is tot nieuwe voorzitter van de CD&V verkozen met 93 procent van de stemmen. Leterme was de enige kandidaat-opvolger van Stefaan De Clerck. Volgens Leterme gebeurt de opvolging in de beste verstandhouding met De Clerck.

ZonDAG 29 JUNI.

De milieuverenigingen zijn tevreden met de afbakening van 86.000 ha natuurgebied. De Boerenbond betreurt dat natuurgebied kan worden ingeplant in landbouwgrond. De Vlaamse regering bereikte vrijdag 27 juni een doorbraak in het VEN-dossier. De afbakening van het natuurgebied gebeurt perceelsgewijs. Woningen en ondernemingen worden eruit geschrapt.

– In Vilvoorde wordt Geert Omloop Belgisch kampioen wielrennen op de weg.

Samengesteld door Sarah Van Leuvenhaege

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content