MAANDAG 16 JUNI.

Italië. De Italiaanse minister van Hervormingen Umberto Bossi maakt ophef door in een kranteninterview op te roepen dat de marine en de kustwacht kanonnen moeten inzetten tegen boten met illegale vluchtelingen.

DINSDAG 17 JUNI.

Liberia. De regering tekent een bestand met twee rebellengroeperingen, dat een einde moet maken aan een bloedige burgeroorlog. Er wordt een overgangsregering afgesproken, die volgende maand tot stand moet komen. President Charles Taylor, die gezocht is wegens oorlogsmisdaden in Sierra Leone, laat weten dat hij niet van plan is af te treden.

WOENSDAG 18 JUNI.

Jordanië. De parlementsverkiezingen van de vorige dag geven de aanhangers van de Jordaanse koning Abdullah II een ruime zege. Ze halen 110 zetels. De islamitische partij IAF zal met 16 leden in het parlement zetelen. Ondanks felle oproepen om te gaan stemmen, kwam slechts 53 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Finland. Premier Anneli Jäätteenmäki kondigt haar ontslag aan, amper drie maanden na de verkiezingsoverwinning. De premier blijkt tijdens de campagne haar sociaal-democratische opponent en toenmalig premier Paavo Lipponen op basis van geheime documenten te hebben beschuldigd van een pro-Amerikaans standpunt op diplomatiek vlak, in de zaak-Irak.

Verenigd Koninkrijk. Manchester United-ster en mediafiguur David Beckham verruilt zijn ploeg voor Real Madrid. De Spaanse voetbaltopper betaalt 35 miljoen euro voor de transfer.

Nederland. Kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote Máxima kondigen aan dat ze een kind verwachten tegen medio januari.

DONDERDAG 19 JUNI.

Frankrijk. Het hof van cassatie spreekt de 30 beschuldigden van het zogenaamde bloedschandaal definitief vrij. Het hof oordeelt dat niet voldoende is bewezen dat de beschuldigden in 1985 de intentie hadden om te doden toen ze met hiv besmet bloed toedienden.

VRIJDAG 20 JUNI.

Frankrijk. De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurt de pensioenhervorming van premier Jean-Pierre Raffarin goed. Werknemers zullen langer moeten werken voor ze recht hebben op een volledig pensioen.

Tunesië. Voor de kust zinkt een boot met 250 Afrikaanse vluchtelingen. Er zijn maar 45 drenkelingen gered.

ZATERDAG 21 JUNI.

Nigeria. Minstens 105 mensen komen om bij een explosie van een oliepijpleiding in het zuidwesten van het land, als dorpelingen pogen olie illegaal op te pompen.

ZONDAG 22 JUNI.

Irak. Bij de stad Hit, 150 kilometer ten noordwesten van Bagdad, ontploft een oliepijpleiding. Het zou gaan om sabotage. Er zijn geen gewonden. Irak moest vandaag opnieuw beginnen met het oppompen van olie, nadat de productie ruim drie maanden stil lag. Inmiddels meldt de Britse zondagskrant The Observer dat de VS mogelijk Saddam Hoessein en een van zijn zonen hebben gedood. De Amerikanen zouden een telefoongesprek van Saddam hebben onderschept, afkomstig van een konvooi wagens. Het konvooi is daarna bestookt met raketten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content