ZATERDAG 7 JUNI.

De Duitser Severin Von Eckardstein wint de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij krijgt ook de publieksprijs van Klara. De Zuid-Koreaanse pianist Dong Hyek Lim, die derde werd, weigert zijn prijs in ontvangst te nemen. Hij is ontgoocheld over zijn rangschikking.

– Tennisster Justine Henin wint de finale van Roland Garros. Ze verslaat Kim Clijsters in twee sets: 6-0 en 6-4. Het is de eerste keer dat een Belg de finale van een Grand-Slamtoernooi wint.

MAANDAG 9 JUNI.

Koen Anciaux, VLD’er en broer van Bert Anciaux (Spirit), wordt waarnemend burgemeester van Mechelen. De uittredende burgemeester, Bart Somers (VLD), wordt minister-president van de Vlaamse regering.

DINSDAG 10 JUNI.

Televisiemaker Jo de Meester sterft op 83-jarige leeftijd. Hij werkte onder andere mee aan de legendarische tv-serie ‘Schipper naast Mathilde’. De Meester stond ook aan de wieg van de schooltelevisie.

WOENSDAG 11 JUNI.

Het Lijsternest, de voormalige woning van schrijver Stijn Streuvels in Ingooigem, wordt beschermd. Dat zegt minister van Cultuur Paul Van Grembergen (Spirit).

– Een Filipijnse vrouw wordt doodgeschoten op de E40 in Ternat. De politie pakt de volgende dag een verdachte op, haar ex-man die slapend in zijn auto wordt aangetroffen.

DONDERDAG 12 JUNI.

Jan Lauwereyns krijgt de Hugues C. Pernathprijs. De dichter kreeg de tweejaarlijkse prijs voor zijn bundel Buigzaamheden. De jury prijst vooral de ‘beeldende suggestieve kracht van de taal’. ( Zie ook pag. 30)

– Koen Helsen (VLD) wordt de nieuwe voorzitter van de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen in het Vlaams parlement. Helsen vervangt Patricia Ceysens (VLD), die minister in de Vlaamse regering werd.

– De Post staakt op verschillende plaatsen in Vlaanderen. De postbodes protesteren tegen het personeelstekort.

VRIJDAG 13 JUNI.

Het Radio 1-programma ‘Bomans & Bomans’ wint de Visser-Neerlandiaprijs van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV). De prijs wil projecten bekronen die aandacht besteden aan de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

– Een poging tot aanslag op de synagoge van Charleroi wordt verijdeld door een snelle tussenkomst van de brandweer. Eén verdachte wordt opgepakt. Formateur Guy Verhofstadt (VLD) veroordeelt de poging tot aanslag.

– De regering beslist om de klacht tegen de vroegere Israëlische legercommandant Amos Yaron door te verwijzen naar een rechtbank in Israël. Dinsdag had de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling de klacht ontvankelijk verklaard. De ex-generaal wordt, samen met de Israëlische premier Ariel Sharon, verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila.

ZATERDAG 14 JUNI.

Het drinkwater in de Oost-Vlaamse gemeente Assenede is besmet. Dat meldt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Er is een bacteriologische besmetting vastgesteld in de watertoren van Assenede.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content