MAANDAG 26 MEI.

Rwanda. De Rwandezen spreken zich in een referendum massaal uit voor de nieuwe ontwerp-grondwet. Die bepaalt een vastgelegde machtsverdeling binnen de regering tussen Hutu’s en Tutsi’s. (zie ook p. 101)

Turkije. Een Oekraïens vrachtvliegtuig botst tegen een bergwand nabij Macka, 50 kilometer ten zuiden van Trabzon. Alle 75 inzittenden komen om. Onder hen 62 Spaanse militairen die terugkeren van een vredesmissie in Afghanistan.

DINSDAG 27 MEI.

Qatar. De directeur-generaal van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera, Mohamed Jassem al-Ali, is ontslagen. Hij zou hebben samengewerkt met de inlichtingendienst van de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein.

Peru. President Alejandro Toledo kondigt voor 30 dagen de noodtoestand af. De maatregel komt er na een golf van sociale onrust.

Mensenrechten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt haar jaarrapport voor. Amnesty klaagt het gebrek aan aandacht voor aanslepende conflicten aan.

Pakistan. De regering van de Noordwestelijke Grens Provincie dient een wetswijziging in om de islamitische wetgeving, de sharia, in te voeren.

WOENSDAG 28 MEI.

Afghanistan. Afghaanse soldaten arresteren Mullah Zarif. Die was tijdens het Taliban-regime commandant van de provincie Kandahar. In zijn wagen vindt de politie kalasjnikovs, raketten en handgranaten.

DONDERDAG 29 MEI.

Duitsland. De Franse voorzitter van de Europese Conventie, Valéry Giscard d’Estaing, krijgt in Aken de Karel de Grote-prijs. Die prijs beloont elk jaar iemand die zich inzet voor de eenheid van Europa.

Turkije. Koerdische rebellen doden een Turkse soldaat bij een aanval op een legerpost in de provincie Bingöl, in het zuidoosten van het land.

Venezuela. De regering van president Hugo Chávez tekent een akkoord met de oppositie, dat bepaalt dat een referendum wordt gehouden over zijn aanblijven als president. Een datum daarvoor is niet vastgelegd.

Canada. In de regio Toronto overlijdt een 57-jarige man aan de longziekte sars. Het gaat om de vierde persoon die aan de ziekte bezwijkt sinds het virus opnieuw opdook in Toronto. Ook in Taiwan worden nog dagelijks nieuwe besmettingen vastgesteld.

VRIJDAG 30 MEI.

Nepal. Premier Lokendra Bahadur Chand treedt af na toenemende druk van de oppositie. Chand werd gezien als een marionet van koning Gyanendra.

Spanje. Drie mensen komen om bij de explosie van een bomauto in Sanguesa, een stad in de noordelijke deelstaat Navarra.

India. Een hittegolf die al twee weken aanhoudt, blijft slachtoffers eisen. Er zijn al zowat 800 mensen bezweken aan de hoge temperaturen.

ZATERDAG 31 MEI.

Verenigde Staten. De politie van de staat North Carolina heeft de terrorist gearresteerd die in 1996 een aanslag pleegde op de Olympische Spelen in Atlanta. De man stond al jaren in de FBI-toptien van de meest gezochte criminelen.

ZONDAG 1 JUNI.

Italië. De Italiaanse wielrenner Gilberto Simoni (Saeco) wint de 86e editie van de Ronde van Italië.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content