MAANDAG 12 MEI.

Oncoloog Wim Distelmans krijgt de Arkprijs van het Vrije Woord. Hij speelde de voorbije jaren een voortrekkersrol in de palliatieve zorg.

– In Brussel staken de agenten van de zone Brussel-hoofdstad/Elsene. De agenten zijn boos omdat ze hun vakantiegeld te laat uitbetaald krijgen.

– De laatste Belgische troepen keren terug uit Duitsland. Het gaat om de tweede en de vierde divisie Jagers te Paard. Die waren gestationeerd in Altenrath, nabij Keulen. De eenheden nemen nu hun intrek in Saive bij Luik.

– Tekenaar Jacques Moeraert van De Morgen, alias ZAK, krijgt de prijs voor de beste Belgische perscartoon 2002-2003 van de jury van Press Cartoon Belgium.

DINSDAG 13 MEI.

Johanna Blommaert sterft op 47-jarige leeftijd. Ze was redactrice van Weekend Knack.

– De SP.A dwingt de fractieleider van de West-Vlaamse provincieraad tot ontslag. Jean-Claude Laurent (60) was na een zakendiner betrapt op dronkenschap achter het stuur. Maandag moest de eerste schepen van Brugge, Doris De Neve, ontslag nemen voor dronken rijden en vluchtmisdrijf. Ook zij is lid van de SP.A.

WOENSDAG 14 MEI.

Een aantal schooldirecteurs van het vrije basisonderwijs betogen voor het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD). De directeurs willen meer middelen voor administratief personeel.

– Het Rassemblement Wallonie-France – Rassemblement Bruxelles-France (RWF-RBF) dient een klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding tegen de ‘Minder Frans’-campagne van Brussels parlementslid Brigitte Grouwels (CD&V).

– Bij het koerierbedrijf DHL ondertekenen directie en vakbonden een akkoord. De directie belooft werkzekerheid na 1 juni 2005 voor de werknemers van het overgenomen Van Gend en Loos. Over elke reorganisatie zal 60 dagen op voorhand overlegd worden.

DONDERDAG 15 MEI.

Michel Nihoul gaat, net zoals Marc Dutroux, Michèle Martin en Michel Lelièvre, niet in cassatie tegen zijn doorverwijzing naar assisen in de zaak van de vermoorde en verdwenen meisjes. Hij denkt dat het geen zin heeft om in beroep te gaan tegen het arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling in Luik.

– De politie van Brussel treft bij huiszoekingen tientallen mensen zonder papieren aan. In Brussel, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node worden 58 illegalen opgepakt. Drie huizen waren in zeer slechte staat en er was geen sanitair.

VRIJDAG 16 MEI.

Op diverse plaatsen in Vlaanderen houden honderden scholieren fietsoptochten om de ‘Week van de Zwakke Weggebruiker’ af te sluiten. Ze voeren actie voor een betere fietsveiligheid en meer fietspaden. In Mortsel reden 1300 kinderen naar het Antwerpse provinciehuis.

ZATERDAG 17 MEI.

De vakbonden en de directie van Tessenderlo Chemie bereiken een voorakkoord over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Eerder in de week voerden de werknemers van Tessenderlo Chemie actie in de fabrieken om meer werkzekerheid te eisen.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content