MAANDAG 5 MEI.

Gezondheid. De virale ziekte polio of kinderverlamming is bijna uitgeroeid. In 2002 zijn wereldwijd slechts 1186 nieuwe gevallen van polio gemeld.

Algerije. President Abdelaziz Bouteflika stelt Ahmed Ouyahia (51) aan als premier. Ouyahia was al regeringsleider tussen 1995 en 1998.

Colombia. De FARC-guerrilla vermoordt de gouverneur van Medellin en zijn raadgever, samen met een aantal soldaten. De twee topfunctionarissen werden al meer dan een jaar door de rebellen gegijzeld.

DINSDAG 6 MEI.

Verenigde Staten. Tornado’s en hevig onweer doden op drie dagen tijd minstens 37 mensen in de staten Kansas en Missouri.

Oostenrijk. De vakbonden beginnen een algemene staking om de pensioenregeling te beschermen waaraan de regeringscoalitie van christen-democraten en extreem-rechts drastisch wil tornen. Het is de eerste landelijke vakbondsstaking in Oostenrijk sinds vijftig jaar.

Nederland. Op verschillende plaatsen wordt politicus Pim Fortuyn herdacht, die precies een jaar geleden doodgeschoten werd.

India. In de noordoostelijke deelstaat Tripura vermoorden separatistische guerrillastrijders minstens dertig immigranten uit de naburige deelstaat West-Bengalen.

WOENSDAG 7 MEI.

Frankrijk. De voorzitter van de socialistische PS, François Hollande, wint een interne verkiezingsstrijd met 61 procent van de stemmen.

DONDERDAG 8 MEI.

Ethiopië / Kenia. Als gevolg van zware regenval vallen op enkele dagen tijd minstens zeventig doden. Ongeveer 120.000 mensen raken dakloos.

Hongarije. Een Duitse bus met toeristen botst met een trein nabij het Balatonmeer. Er vallen 33 doden.

VRIJDAG 9 MEI.

India / Pakistan. Het Indiase leger voert een succesvolle proef uit met zijn nieuwe type Astra-luchtafweerraket. De test vindt plaats net nu de spanningen tussen India en buurland en aartsrivaal Pakistan afnemen. Op maandag 5 mei aanvaardde de Indiase premier Vajpayee een uitnodiging van Islamabad om Pakistan te bezoeken. Pakistan stelde daarop voor zijn kernwapens te ontmantelen, op voorwaarde dat India dat ook zou doen. Dat voorstel heeft India afgewezen.

ZATERDAG 10 MEI.

IJsland. De conservatieve partij van uittredend premier David Oddsson wint de parlementsverkiezingen. Zijn coalitie behoudt een krappe meerderheid in de Althing.

ZONDAG 11 MEI.

Australië. Gouverneur-generaal Peter Hollingworth legt zijn functie neer voor de duur van een rechtszaak waarin hij beschuldigd wordt van verkrachting. De feiten zouden dateren van de jaren zestig.

Servië en Montenegro. Filip Vujanovic van de regerende Democratische Partij van de Socialisten (DPS) wint de presidentsverkiezingen in de confederatieve deelstaat Montenegro. De verkiezingen waren eerder al twee keer mislukt omdat minder dan de helft van de kiesgerechtigden niet kwam opdagen. De regering schafte daarom intussen de 50-procentregel af. Vujanovic is voorstander van de onafhankelijkheid van Montenegro en wil daartoe een referendum uitschrijven.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content