MAANDAG 28 APRIL.

Een dertigtal jongeren begint met de bezetting van het Hoppebos in Vloesberg. Ze eisen de opruiming van een illegaal stort in het bos.

ò Op het kabinet van Binnenlandse Zaken in Brussel wordt geloot over de nationale lijstnummers voor de verkiezingen van 18 mei. De N-VA krijgt nummer 1, het kartel SP.A-Spirit 2, MR 3, Ecolo 4, Vlaams Blok 5, CD&V 6, CDH 7, VLD 8, PS 9 en Agalev 10.

ò Brussel krijgt binnenkort een Centrum voor Hedendaagse Kunst. Dat wordt ondergebracht in de brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst. De brouwerij is sinds vorige zomer in handen van het Brussels Gewest.

ò De failliete voetbalclub Lommel speelt dit seizoen niet meer. Dat maakt de voetbalbond KBVB bekend. Het Uitvoerend Comité beslist op 10 mei wat er met de resultaten van Lommel gebeurt.

DINSDAG 29 APRIL.

Negentien Irakezen dienen op basis van de genocidewet een klacht in tegen generaal Tommy Franks, de opperbevelhebber van de VS-troepen tijdens de Tweede Golfoorlog. De Irakezen zouden het slachtoffer zijn van fragmentatiebommen en aanvallen op enkele ambulances. ( zie ook p. 42)

WOENSDAG 30 APRIL.

In Hasselt spreekt de correctionele rechtbank twaalf beklaagden vrij in het eerste proces rond KB-Lux. Volgens de rechtbank zijn er onvoldoende gegevens om uit te maken of het bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen. De twaalf verdachten stonden terecht voor het niet aangeven van onroerende inkomsten op bankrekeningen van KB-Lux in het Groothertogdom Luxemburg.

DONDERDAG 1 MEI.

Alexandra Cuvelier, het negenjarige meisje uit Schaarbeek dat sinds 28 april verdwenen was, wordt teruggevonden in een huis in Anderlecht. De politie houdt een verdachte aan.

ò Minister van Volksgezondheid Jef Tavernier (Agalev) laat de ‘jojo-ballen’ uit de handel halen. Uit onderzoek bleek dat het speelgoed tot ernstige ongevallen kan leiden.

VRIJDAG 2 MEI.

In Brussel wordt een bus gekaapt. Een man van Albanese afkomst stapt op aan het Zuidstation en dwingt de chauffeur naar Sint-Pieters-Leeuw te rijden. De chauffeur slaagt erin de man uit de bus te duwen. Hij wordt opgepakt door de politie.

ò Onbekenden vernielen het monument voor ontvoerde en vermoorde kinderen aan het Brusselse justitiepaleis. De affiches en panelen met foto’s van slachtoffers van de bende-Dutroux en andere pedofielen worden stukgeslagen.

ZATERDAG 3 MEI.

De Hongaarse film ‘Pleasant Days’ van Kornél Mundruczó wint de prijs voor de beste film op het Europees Filmfestival van Brussel. De eerste Canvasprijs gaat naar de Nederlandse film ‘Tussenland’ van Eugenie Jansen.

ò Club Brugge behaalt, na een 1-1 gelijkspel tegen Sint-Truiden, zijn twaalfde landstitel. In de straten rond het stadion barst een volksfeest los.

ZONDAG 4 MEI.

In Brussel betogen bijna tweeduizend mensen voor de eenheid van België.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content