MAANDAG 21 APRIL.

Frankrijk. De Amerikaanse zangeres en politiek activiste Nina Simone (70) overlijdt. Ze vertolkte vooral jazz en blues en scoorde onder meer met het lied My baby just cares for me.

DINSDAG 22 APRIL.

Rusland. De oliegroepen Yukos en Sibneft, de nummers twee en vijf in de Russische oliesector, smelten samen tot YukosSibneft, meteen het grootste concern in Rusland.

Nederland. Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot achttien jaar cel.

WOENSDAG 23 APRIL.

Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger houdt minstens drie jongens van dertien à vijftien jaar vast op de militaire basis Guantánamo op Cuba. Ze werden als ‘vijandige strijders’ gevangengenomen in Afghanistan. De jongeren verblijven in een jeugdafdeling, afgescheiden van de andere honderden gevangenen.

Indonesië. In de hoofdstad Jakarta start het proces tegen Abu Bakar Bashir, leider van Jemaah Islamiyah, de groepering die in verband wordt gebracht met de terreurbeweging al-Qaeda en die in oktober 2002 de bomaanslag op Bali zou hebben gepleegd, waarbij 202 mensen omkwamen.

DONDERDAG 24 APRIL.

Japan. Het openbaar ministerie eist de doodstraf voor Shoko Asahara, leider van de sekte Aum Shinrikyo. Hij zou betrokken zijn bij dertien criminele zaken, waaronder de aanslag op de metro van Tokyo met het gifgas sarin in 1995.

VRIJDAG 25 APRIL.

Wereld. Herdacht wordt dat vijftig jaar geleden de structuur van het DNA in kaart werd gebracht. Wetenschappers James Watson (VS) en Francis Crick (Verenigd Koninkrijk) tekenden toen voor het eerst de nu beroemde dubbele helix, waarvoor ze later de Nobelprijs kregen.

Colombia. Bij een bomaanslag op een politiekantoor in de stad El Penol komen vier mensen om, de daders zijn onbekend.

Afrika. Op de Afrikaanse Malaria-dag presenteren gezondheidsorganisaties hun nieuwste cijfers. Elke dag sterven in Afrika 3000 kinderen aan malaria, wereldwijd sterft naar schatting één miljoen mensen per jaar aan de ziekte, hoewel die met goedkope medicijnen te genezen is.

Zuid-Afrika. Winnie Madikizela-Mandela (66), ex-vrouw van oud-president Nelson Mandela, krijgt vijf jaar cel waarvan één jaar met uitstel voor fraude en diefstal. In 1991 werd ze tot zes jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op een jongen van zestien. Die straf werd in hoger beroep omgezet in een boete.

ZATERDAG 26 APRIL.

India. In de deelstaat Jammu en Kashmir komen vijf mensen om bij een zelfmoordaanslag op een staatsradiostation. Eerder deze week stierven zeker 37 mensen bij verschillende incidenten met moslimstrijders.

ZONDAG 27 APRIL.

Nepal. Regeringsafgevaardigden en maoïstische rebellen zitten voor het eerst sinds het staakt-het-vuren van januari rond de tafel voor vredesgesprekken. Sinds 1996 kwamen bijna 8000 mensen om bij gevechten met de rebellen, die strijden voor een communistische staat.

Verenigde Arabische Emiraten. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld begint aan een rondreis door de Golfregio.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content