Maandag 14 april.

Verenigde Staten. De Fair Trade Commission keurt de fusie van de farmabedrijven Pfizer en Pharmacia goed. Pharmacia is zelf het resultaat van een fusie tussen het voormalige Upjohn en het Zweedse Pharmacia, dat onlangs ook Monsanto kocht.

Pakistan. Twee daders van de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Pakistaanse hoofdstad Karachi, in juni 2002, krijgen de doodstraf voor hun aandeel. Twee andere daders kregen voordien al levenslang.

Dinsdag 15 april.

Zuid-Afrika. President Thabo Mbeki kondigt aan dat 19.000 slachtoffers van het apartheidsregime – of hun nakomelingen – elk een schadevergoeding van ruim 3600 euro krijgen.

Nederland. Op vijf gemengde bedrijven is vogelpest vastgesteld bij varkens. De dieren worden er niet ziek van, maar kunnen het virus wel verspreiden en misschien ook overzetten op de mens. Varkenstransport is dan ook verboden in het gebied rond de vijf bedrijven.

Woensdag 16 april.

Verenigde Staten. De Amerikaanse internetprovider America Online spant vijf rechtszaken aan tegen verspreiders van spam, ongewenste e-mail. De vijf zouden samen ruim 1 miljard ongevraagde e-mails hebben verstuurd.

Sierra Leone. Een waarheids- en verzoeningscommissie over de bloedige tienjarige burgeroorlog gaat van start. Een zevenhonderdtal mensen, onder wie slachtoffers, getuigen en daders van wreedheden, zullen voor de commissie verschijnen.

Noord-Korea. Vertegenwoordigers van Pyongyang, Washington en Peking gaan akkoord om op 23 april te vergaderen over de kerncrisis in Noord-Korea. Het is voor het eerst sinds het begin van de crisis dat de partijen met elkaar willen praten.

Donderdag 17 april.

Cuba. In de stad Santa Clara komen zeker 30 mensen om als een bus en een vrachtwagen op elkaar inrijden.

Rusland. Het parlementslid Sergei Yushenkov (52), liberaal voorman en strijder voor de mensenrechten, wordt doodgeschoten in de hoofdstad Moskou.

Verenigd Koninkrijk. De excentrieke multimiljonair en mecenas John Paul Getty II (70) overlijdt. Hij zou ruim 200 miljoen euro aan de kunsten hebben geschonken. Getty was zoon van de Amerikaanse petroleummagnaat John Paul Getty senior, die bij zijn dood in 1976 de rijkste man ter wereld was.

Verenigde Staten. De controversiële dieet-goeroe Robert Atkins (72) overlijdt. Zijn vetrijke en koolhydraatarme dieet werd afgekeurd door voedseldeskundigen, maar maakte furore in de jaren ’70 en werd weer populair in de jaren ’90.

Vrijdag 18 april.

Vaticaanstad. Paus Johannes Paulus II stelt zijn veertiende encycliek voor, Ecclesia de Eucharista, gewijd aan de eucharistie.

Zaterdag 19 april.

Duitsland. Er bestond een impliciet niet-aanvalspact tussen het Vaticaan en nazi-Duitsland, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van onuitgegeven documenten uit de archieven van het Vaticaan.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content