MAANDAG 14 APRIL.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) dringt er bij de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen (Spirit) op aan dat de gemeentebesturen paaltjes tegen ramkraken toelaten. Eerder had de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) dat ook gevraagd.

DINSDAG 15 APRIL.

De groep Deceuninck, producent van kunststof, raamsystemen en bouwprofielen, neemt het Duitse Thyssen Polymer over. Naar eigen zeggen wordt de groep nu nummer 1 in de sector.

ò De Europese Commissie keurt het systeem van contracten tussen de Belgische bierbrouwer Interbrew en de horeca goed. De contracten bepalen dat de brouwer locaties verhuurt aan exploitanten, en ook leningen, bankgaranties en materiaal aanbiedt, in ruil voor de exclusieve verkoop van zijn merken. De commissie legt wel de beperking op dat alleen de gewone bieren van het vat onder de exclusiviteit vallen.

ò Na de onbemande camera op de wegen, komt in Roeselare ook een flitscamera die sluikstorters moet ontmaskeren. Aanleiding is de toenemende vervuiling in het centrum en in de randgemeenten.

ò Het ACV is niet te vinden voor een regionalisering van delen van de sociale zekerheid. Dat zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck, bij de presentatie van het verkiezingsmemorandum van de christelijke vakbond. VLD, N-VA, CD&V en Spirit zijn wél voorstander van een regionalisering.

ò De vroegere partij Militant Links gaat alleen naar de kiezer, nu de Partij van de Arbeid samen met de Arabisch-Europese Liga van Dyab Abou Jahjah naar de stembus trekt onder de naam Resist. De nieuwe partij heet voortaan Linkse Socialistische Partij (LSP).

ò Op het Franse eiland Martinique worden twee Antwerpenaars en een man uit Luik aangehouden voor drugssmokkel. In de zeilboot waarmee het drietal een tocht maakte, zat 1100 kilogram zuivere cocaïne verstopt.

WOENSDAG 16 APRIL.

Het Antwerpse parket legt bezwarend beslag op de boekhouding van het stedelijk informaticacentrum Telepolis. Dat gebeurt in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk misbruik van overheidsmiddelen door Antwerpse topambtenaren.

ò In Brussel betoogt een honderdtal mensen tegen de oorlog in Congo. Het gaat om een initiatief van een aantal ontwikkelingsorganisaties.

ò Er komt dit jaar geen editie van het Beach Rock Festival in Oostende. Oorzaak voor het sabbatjaar is de toenemende concurrentie op de festivalmarkt en de steeds kortere tournees van de rock- en popsterren. De stad Oostende betreurt de beslissing. ( Zie ook pag. 20)

DONDERDAG 17 APRIL.

Een paar duizend Luikse staalarbeiders van Cockerill protesteren in Luxemburg aan de hoofdzetel van moederbedrijf Arcelor tegen de sluiting van hun fabriek. Er zijn kleine incidenten. Eerder sprongen de onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden af.

ò België stelt een C130-vliegtuig ter beschikking van het Internationale Rode Kruis om humanitaire hulp naar Irak te vliegen. Het ministerie van Defensie sluit daarover een akkoord met het Rode Kruis.

VRIJDAG 18 APRIL.

De NMBS gaat volgend jaar het tarievensysteem hervormen. Dat zegt Leo Pardon, de directeur-generaal Reizigers van de spoorwegmaatschappij, in Gazet van Antwerpen. Volgens Pardon is het huidige tariefsysteem te ingewikkeld voor de klant. De NMBS wil het aantal formules reduceren van 100 naar 10.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content