MAANDAG 7 APRIL.

Rusland. Vijf politiemannen sterven in de buurt van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny wanneer een mijn onder hun auto ontploft.

Architectuur. De Deense architect Jørn Utzon (84) wint de Pritzker Prize, de belangrijkste prijs voor architectuur. Hij werd beroemd met zijn ontwerp voor de opera van Sydney, voltooid in 1973.

DINSDAG 8 APRIL.

Verenigde Staten. De Amerikaanse auteur Jeffrey Eugenides wint de Pulitzerprijs voor fictie voor zijn werk Middlesex. In die familiesaga beschrijft hij drie generaties van de Griekse immigrantenfamilie Stephanides in het Amerikaanse Detroit.

WOENSDAG 9 APRIL.

Europa. Het Europees parlement keurt met grote meerderheid de toetreding tot de Unie goed van tien kandidaat-lidstaten, in mei 2004.

Afghanistan. Een Amerikaanse bom treft per vergissing een woonhuis en doodt elf burgers.

Wereld. Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal dit jaar de economie wereldwijd met 3,2 procent groeien, minder dan voorspeld in september. De groei van de eurozone zal vertragen tot 1,1 procent.

DONDERDAG 10 APRIL.

Rusland. Bij een brand in een school voor dove kinderen in Makhachkala, aan de Kaspische Zee, komen 28 leerlingen om. Maandag stierven bij een brand al 21 leerlingen en één leerkracht van een school in Sidibal, Siberië.

VRIJDAG 11 APRIL.

Ierland. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair koopt Buzz Airlines, de lagekostenmaatschappij van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM.

Griekenland. Volgens de krant De Financieel-Economische Tijd heeft de Europese anti-fraudedienst OLAF een grootschalige fraude met Europees landbouwgeld ontdekt. Volgens de dienst OLAF is minstens 3,4 miljoen euro Europees geld misbruikt.

Bosnië-Herzegovina. Naser Oric (36) wordt overgedragen aan het Joe-goslavië-tribunaal in Den Haag. Hij was commandant van de Bosnische moslims in de enclave Srebrenica en wordt daarom beschouwd als een held. Oric is aangeklaagd voor moord, marteling en plundering van Serviërs in Bosnië.

Duitsland. Het parlement stemt in met een reeks belastingverhogingen om het begrotingstekort in te perken. De verhogingen zijn lager dan gepland, waardoor het erg moeilijk zal zijn het begrotingstekort dit jaar onder de Europees toegestane grens van drie procent te brengen.

Europa. De Europese federatie van softwareproducenten ISFE voert een systeem van leeftijdslabels in voor computerspelletjes. De labels bestaan uit een icoontje met de aanbevolen leeftijdscategorie voor het spel en een icoon voor de inhoud van het spel.

ZATERDAG 12 APRIL.

Wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd al 2960 mensen besmet met de nieuwe longziekte SARS, 119 mensen zijn aan de ziekte gestorven.

ZONDAG 13 APRIL.

Verenigd Koninkrijk. De Britse atlete Paula Radcliffe verbetert in Londen haar eigen wereldrecord op de marathon met bijna twee minuten, van 2 u. 17.18 naar 2 u. 15.25.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content