MAANDAG 7 APRIL.

Het Afrikamuseum in Tervuren krijgt van de federale regering 16,9 miljoen euro voor een grootscheepse renovatie, die in 2009 afgerond moet zijn.

DINSDAG 8 APRIL.

De KB Lux, een filiaal van de Belgische groep Almanij, dient in Brussel een klacht in tegen drie gewezen leden van de vroegere gerechtelijke politie. De bank meent dat de drie gesjoemeld hebben in hun onderzoek naar vermeende fraude bij de bank.

WOENSDAG 9 APRIL.

Christoph Ruys wordt de nieuwe conservator-directeur van het Fotomuseum van de Provincie Antwerpen.

De Stichting Nationaal Erfgoed wordt officieel opgericht. De stichting wil het patrimonium van de Belgische staat redden en restaureren.

DONDERDAG 10 APRIL.

Tom Vanden Borre, een medewerker van premier Guy Verhofstadt (VLD), wordt voorzitter van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Vanden Borre vervangt Pierre Reynders, die naar de Raad van State stapt om de benoeming aan te vechten.

VRIJDAG 11 APRIL.

Door een staking rijden er geen bussen uit in Limburg. De vakbonden van De Lijn eisen 3 procent meer loon. Voorts willen de bonden de zaterdagvergoeding optrekken van 10 naar 50 procent en de vergoeding voor de gesplitste diensten verhogen met 2 euro.

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelt ex-Zillion-baas Frank Verstraeten tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor ‘zware slagen met voorbedachtheid’ toegebracht aan een klant van de megadancing Zillion.

Een bewijs van goed zedelijk gedrag voor mensen die met minderjarigen werken, moet door de politie voortaan op een discretere manier worden afgeleverd. Dat staat in een circulaire van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Marc Verwilghen (VLD) en Antoine Duquesne (MR).

Eind mei begint in Brussel een monsterproces tegen ruim twintig verdachten van moslimterrorisme, onder wie ex-voetballer Nizar Trabelsi en de Belgisch-Tunesische journalist Tarek Maaroufi.

De Hasseltse politierechter veroordeelt de bestuurder, die begin dit jaar een 15-jarig meisje doodreed in Hasselt en daarna vluchtmisdrijf pleegde, tot 2,5 jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 5000 euro, waarvan de helft met uitstel. Volgens de rechter was het meisje voor een deel zelf verantwoordelijk voor het ongeval, omdat ze zonder achterlicht fietste.

ZATERDAG 12 APRIL.

Het Vlaams Blok wil met de verkiezingen van 18 mei het cordon sanitaire doorbreken. Dat zegt de partijleiding op het verkiezingscongres in Gent.

In de gevangenis van Vorst staken de cipiers. Ze laken de overvolle cellen en het tekort aan personeel.

ZONDAG 13 APRIL.

De Belg Peter Van Petegem wint de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Vorige week won Van Petegem ook al de Ronde van Vlaanderen. ( zie ook p. 8)

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content